Horgásztanoda

2023.06.28. 16:14

Megnéztük, mi történt szerda délelőtt a Macsi Balcsin – fotókkal és videóval

A Látóképi Tófürdő új üzemeltetője szervezte meg első hivatalos programját.

Huszonhárom általános iskolás gyermek ismerkedett meg a horgászattal és a természetvédelemmel a Látóképi Tófürdő partján

Forrás: Czinege Melinda

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége vette át üzemeltetésre a debreceni Látóképi Tófürdőt, vagy ismertebb nevén a Macsi Balcsit, azzal a céllal, hogy a gyermek és ifjúsági horgászok nevelésére, oktatására, illetve halgazdálkodási tevekénységre hasznosítsák. Az első „horgásztanoda” programba nyertünk betekintést június 28-án.

– A tervünk ma valósággá vált – fogadott bennünket mosolyogva Cserepes Norbert Ernő, a vármegyei szövetség ügyvezető elnöke. Huszonhárom általános iskolás gyermek ismerkedett meg a horgászattal és a természetvédelemmel délelőtt a tóparton országosan is ismert horgászok segítségével. A négyórás program első része elméleti képzésből állt: a fiatalok hallhattak a fontosabb szabályokról, halakról, vizekről, továbbá a horgászattal kapcsolatos eszközökről, technikákról az úszós- vagy finomszerelékes horgászaton keresztül.

– Miután a gyerekek megkötöttek egy-egy horgot és forgókapcsot, következett a spiccbotos alsólendítéses dobótechnika elsajátítása a szárazföldön. Emellett megtanulták a horogszabadító használatát, illetve kaptak páronként egy-egy pontymatracot is, hogy megtanulják, kíméletesen kell bánjanak a halakkal – ismertette az ügyvezető elnök. Mindezeket követően mentek át a gyerekek a vízpartra, ahol elsajátították az etetőanyag elkészítését és használatát, illetve felszerelték saját spiccbotjukat. A program során valamennyi kifogott halat vissza kellett engedniük a vízbe. – Előtérbe helyeztük a környezettudatosságot is; ha szemetet látnak, azt szedjék össze, maguk után ne hagyjanak semmit – tette hozzá Cserepes Norbert Ernő.  

Ifjú horgász kezei alatt pallérozódnak a gyerekek

Aki már horgászott, tudja, hogy nem feltétlenül egy „akciódús” tevékenység, inkább szól a türelmes várakozásról, így nem is egyszerű a gyerekeket bevonzani. Ennek kiküszöbölésére a vármegyei szövetség munkáját segíti Sorosi Péter. – Egyéves korom óta horgászom, tehát immár 19 éve. A mai nyílt napon mint ifjúsági felelős vagyok jelen. Egyebek mellett a szerelékek használatára, az etetőanyag bekeverésére és a horgászatra tanítom a gyerekeket – mondta. Kérdésünkre kifejtette, ifjúsági felelősként feladata a horgászat népszerűsítése a fiatalok körében a közösségi médián keresztül. Véleménye szerint ha sikerül a gyerekeket a számítógép és a telefon mellől a vízpartra csábítani, már csak az első sikerélmény, az első fogás kell ahhoz, hogy elkezdjenek érdeklődni a horgászat iránt.  

Élményekkel teli délelőttöt töltöttek a vízparton

Jó hangulatból, élményekből nem volt hiány. A gyerekek érdeklődve figyelték, hogyan kell egy horgot megkötni, egy szereléket összerakni és spiccbottal a vízbe dobni. Ha kellett, segítették egymást, biztatták társukat és megosztották egymással tapasztalataikat. – Tavaly kezdtünk el horgászni, apa tanított minket. Úszós technikával ismerkedtünk meg eddig. Nemrég a Kráter-tónál voltunk, de ott nem volt olyan jó a kapás – osztották meg élményeiket a Horváth fivérek, a 9 éves Bence és a 7 éves Zalán. A fiatalok halismeretből sem kezdők, kérésünkre több fajtát is felsoroltak, amit ismernek. Mint kiderült, szívesen néznek horgászműsorokat a tévében.  

Az etetőanyagok előkészítése közben szólítottuk meg Illyés Pétert. A 11 éves debreceni fiatalember hároméves kora óta horgászik, a családjával járnak ki a vízpartra. – A legnagyobb fogásom eddig egy 8 kilogrammos ponty a Balatonról. 20 percig kellett fárasztanom – mesélte élményeit. Barátja, a nyíradonyi Pósán Zoltán három éve kezdte a horgászatot. Mint elmondta, Péterrel ment ki először, s akkor egy egykilogrammos pontyot fogott. Rögtön beleszeretett ebbe a sportba. Nem sokkal később apukájától meg is kapta az első horgászbotját. – Nagyon tetszik nekünk ez az egynapos tábor, sok új dolgot is tanultunk – jegyezték meg a fiúk. 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában