Itt az új pályázati felhívás

2023.12.08. 17:59

Aranybika: jöhet az újratervezés

Újabb közbeszerzést írtak ki az ikonikus debreceni épület tervezési feladataira.

BDR Média

Az Aranybika egyik korábbi látványterve

Forrás: Napur Architect Kft.

Miután a Nemzeti Atlétikai Központ és a Néprajzi Múzeum épületét tervező Napur Architect nettó 2,37 milliárd forintos ajánlata meghaladta az erre fordítható összeget, és így szerződés sem köttetett, a Debretinum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. december 6-án újabb közbeszerzést írt ki a debreceni Aranybika szálloda és Mathias Corvinus Collegium központjának tervezési feladataira.

A felhívás értelmében a nyertes cégnek 300 napja lenne az igen összetett feladat elvégzésére, az erről szóló szándéknyilatkozatok benyújtásának határideje december 13.

Mint ismert, a kormány által az elmúlt években százmilliárdokkal támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 2021-ben megvásárolta a patinás szállodát a debreceni Boros József nagyvállalkozótól. A szervezet tervpályázatot írt ki az épületegyüttes megújítására, amelynek legérdekesebb része kétség kívül az, hogy elbontanák az Aranybikának a szocializmus idején, az 1970-es években emelt új szárnyát. Helyette az eredeti, szecessziós stílusú, Hajós Alfréd által tervezett Aranybikához (1913-1915) illeszkedőbbet építenének. Ezt a tavalyi tervpályázatot – nem mellékesen – éppen az a Napur Architect nyerte, amelynek az ajánlatát most elutasították forráshiányra hivatkozva.

A most megjelent, a tervezésre vonatkozó ajánlatkérésben nincs újdonság: a kiemelt műemléki védelem alatt álló Aranybika felújítását és az MCC igényeihez igazodó oktatási központ kialakítását célozza. Ami a többség szemét a mai napig szúró szocreál szárny elbontását illeti, a helyette felhúzandó épületszárnynak maradéktalanul passzolnia kell a nyertes tervpályázati pályaműhöz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában