visszakapja hírnevét

2021.05.06. 12:56

Hivatalos: elkelt az Aranybika

Tehetséggondozó program főhadiszállása lesz ezentúl a legendás hotel.

Fotó: Matey István

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke csütörtökön bejelentette, a tehetséggondozó program bővítése újabb szakaszhoz érkezett, az elinduló debreceni operáció központja az Aranybika Szálló lesz. Az alapítvány megvásárolta a cívisváros egyik ikonikus épületét – eddig magántulajdon volt –, amelyet felújítanak, a jövőben pedig a megmaradó szálláshely szolgáltatás mellett az MCC oktatási, képzési központjának a főhadiszállása lesz.

Fotó: Matey István

– Az adásvételi szerződést megkötöttünk – jelentette ki Orbán Balázs. Hozzátette, az MCC egy komplex tehetséggondozó program, amely immár 25 éve dolgozik Magyarországon, több ezer fiatalnak kínál ingyenes képzéseket. Mint mondta, az országgyűlés tavaly jelentős támogatást ítélt a programnak és arra kérte fel az alapítvány vezetőségét, hogy terjessze ki a működést, így érkeztek el Debrecenbe is.

„Szeretnénk az Aranybikának a régi hírnevét helyreállítani, az épületet újra Debrecen ékkövévé tenni”

– hangsúlyozta a kuratóriumi elnök, aki szerint ez az ambíció jól kapcsolódik Debrecen törekvéseihez. A vételár üzleti titok, bár Orbán Balázs szerint mind a két fél jól járt, korrekt összegben egyeztek meg. Elmondta, a tervezés az adásvétel lezárása után indulhat, többszakaszos felújításban gondolkodnak, elsőként az új szárny tervezését és újítását kezdik majd meg. A nagyszabású renováláshoz szükséges forrás az MCC rendelkezésére áll, saját forrásból finanszírozza ütemezett módon a felújítást.

Fotó: Matey István

Papp László, Debrecen polgármestere kifejtette, különösen örül annak, hogy a tehetséggondozó tevékenység az Aranybikában valósul meg. Felidézte, a szálló 1699-től, több mint 300 éve ad szálláshelyeket a belvárosban. Mint mondta, az Aranybika nemcsak a szállóvendégek számára nyújtott szolgáltatást, hanem a város művészeti és kulturális életének is nagyon fontos bázisa volt.

„Az a kulturális és művészeti tevékenység, ami itt volt megélhető, az most a tehetséggondozás funkciójával bővül, a város oktatási életének egyik fontos bázisa lesz a következő évtizedekben”

– mondta Papp László, emlékeztetve, az oktatás Debrecenben stratégiai ágazat, több mint 70 ezer diák a városban. – Öröm számomra, hogy az Aranybika sorsa, jövőbeli fejlesztése egy olyan kézbe kerül, amely hosszú évtizedekre előre tervezi tevékenységét. Amellett, hogy az épület megújul, szállodai szolgáltatás tekintetében az Aranybika régi fényében pompázhat majd – fogalmazott.

Fotó: Matey István

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az Aranybikát Debrecen egyik szimbolikus épületének nevezte, majd méltánytalan sorsúnak titulálta a nagy múltra visszatekintő szállodát. – Hajós Alfréd tervezte ezt az épületet, eredetileg jóval nagyobbat álmodtak ide. A szocializmus idején az új szárnyat álmodták hozzá, ami mind megformálásában, mind beosztásában egy idegen test, egy seb itt a debreceni főtéren – fogalmazott Kósa Lajos, aki leszögezte, az MCC által megfogalmazott fejlesztési terveket messzemenőkig támogatja.

Fotó: Matey István

– Ezt az egészet a Bika-tömb fejlesztésének hívjuk, a tömb kiterjed Hatvan utcára, a Kossuth térre, Bajcsy-Zsilinszky és Pásti utcára. Nagyon sok mindent végig kell gondolni ahhoz, hogy az Aranybika újra éke legyen a belvárosnak – tudatta az országgyűlési képviselő. Mint mondta, az elképzelések szerint a régi szárny a hagyományos vendéglátás, szállodai funkciót viszi tovább, ennek szellemében kell felújítani.

„Az új szárny nagyon jelentős átépítésre szorul, itt még van vita arról, hogy az egészet el kell-e bontani, vagy lehetséges-e az átépítés. Meg kell találni azt a megoldást, amivel ezt a tájsebet megszüntetjük”

– jelentette ki Kósa Lajos. – Jelentős mértékben szükség van kormányzati támogatásra, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy egy olyan épület legyen itt, amit befogadnak a debreceniek, és úgy gondoljanak rá, hogy ez az igazi belvárosi rendszerváltás. Az Aranybika rendezetlensége szimbolizálta azt, hogy még nem fejeződött be az a folyamat, ami a városban elindult akkor, amikor a főteret átalakítottuk – fogalmazott Kósa Lajos. Mint mondta, két-három év míg rendeződik a folyamat, addigra felépül az új szálloda a Bajcsy-Zsilinszky utcán.

Fotó: Matey István

A felmerült újságírói kérdésekre válaszolva Papp László polgármester elmondta, a Bartók-terem tekintetében kezdetleges egyeztetések voltak a kollégiummal. – Szívesen gondolkodunk közös hasznosításban az MCC-vel, minden bizonnyal az épület a felújítása a a Bartók-terem felújításának kérdését is felveti, ennek a gazdasági része még számos kérdőjellel bír. Egyelőre a tárgyalások nem terjedtek ki a Bartók-terem elidegenítésére, ez továbbra is városi tulajdonban van – szögezte le. Hozzátette:

„Az egykori Víg mozi kérdése is felvetődik, a Latinovits Színház átadását követően egy funkcióváltásban kell gondolkodni.”

Orbán Balázs kuratóriumi elnök az üzletek sorsára is kitért, mint mondta, megvizsgálják azok funkcióit, amennyiben illeszkednek az új koncepcióhoz, maradhatnak az üzletek. A szállodai szolgáltatás pedig akkor tud majd üzemelni, ha már mindkét szárnyat felújítják.

Fotó: Matey István

Az itt zajló képzésekről Bognár István, az MCC regionális képviseletvezetője elmondta, az MCC debreceni régióközpontjának az igazi nyertesei azok a diákok lesznek, akik a tehetségüknél, a tudásuknál, az akaraterejüknél fogva kihasználják azokat a lehetőségeket, amelyek helyben is elérhetővé válnak. Nem csupán egy képzési központ szeretnénk lenni, a diákok második otthonát fogják jelenteni. Az Aranybika nemcsak egy épület lesz számukra, hanem egy közösségi tér – hangsúlyozta.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában