Polgárőrség

2023.12.25. 20:00

Annuska néni 70 fölött is vigyáz Hajdúszovát biztonságára

A falu legidősebb polgárőrének munkáját nemrég elismeréssel illette a szövetség.

Horváth Péter

Nagy Imréné Annuska néni a nemrég átvett elismeréssel

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség-archív

A hajdúszováti Nagy Imréné „Annuska néni” 74 éves, mégis a legaktívabb polgárőr a településen. Fiatalokat meghazudtoló lendülete, következetes és lelkiismeretes munkája eredményeképpen nemrégiben a Hajdú-Bihar Vármegyei Polgárőr Szövetség elismerését is átvehette Boros Viktor megyei elnöktől. Annuska nénivel otthonában beszélgettünk az életéről, az elmúlt évtizedekről, a polgárőr szakmai szépségeiről és nehézségeiről is.

Annuska néni világéletében úton volt – lévén évtizedeken keresztül postásként dolgozott a településen. Nyáron a rekkenő hőségben és persze télen a zord fagyok idején is szorgosan járta a település utcáit. A Magyar Postánál töltött évtizedek miatt jól ismeri mindenki, és mint utólag kiderült, ez a polgárőrként végzett munkáját is nagyban megkönnyíti. 

Aktív életet él, a munka mellett családja is élteti és mozgásban tartja, hiszen Annuska néni 10 unokával és immár 13 dédunokával büszkélkedhet. Férjével, az egyébként több, mint 30 éve polgárőri szolgálatot teljesítő Imre bácsival együtt segítik családjuk apraját-nagyját.

A falu biztonságáért dolgoznak

Ahogy azt a Hajdúszováti Polgárőr Egyesület elnökétől, Rácz Jenőtől megtudtuk, Annuska néni és Imre bácsi oszlopos tagjai az egyesületnek, a faluban jóformán mindenki ismeri őket, köztiszteletben álló személyek.

Elhivatottak, következetesen és kitartóan dolgoznak az itt lakókért, a közbiztonságért. Gyakran teljesítenek éjszakai szolgálatot, ha gyanús esetet észlelnek, vagy ha történik valami, azt rögvest a helyi járőrök tudtára adják

 – mondta az elnök. 

Az az Annuska nénivel történt beszélgetésünk során hamar nyilvánvalóvá vált, ismerik a helyi „bajkeverők” színe-javát, számos esetben a problémák elejébe mentek már gyors intézkedésüknek köszönhetően.

– Azt tudom mondani, hogy hallgatnak ránk, legtöbbször hallgatnak a jó szóra. Volt, hogy fiatal emberek tüzet raktak a járda közepén éjjel 11 órakor, mert hogy ők fáznak és úgy tobzódtak körülötte. Ilyet azért nem lehet csinálni. A tüzet eloltottuk és hazaküldtük őket, semmi sorja nincsen ilyenkor már az utcán lézengeni – hozta fel példaként Annuska néni.

Rendezvényeken is ott vannak

Mindamellett, hogy éjszakai szolgálatot teljesítenek, járőröznek és figyelnek a közbiztonságra, hasonlóan fontos számukra a biztonságos közlekedés is – emelte ki Annuska néni. Időről időre zebraszolgálatot látnak el, a reggeli forgalomban kísérik az időseket, segítik a kisdiákok biztonságos átkelését, emellett pedig a szabályokra is felhívják az óvatlan kerékpárosok figyelmét.

Annuska néni büszkén mesélte, hogy a polgárőri szolgálat keretében a helyi rendezvények biztosításában is részt vesznek. – Ott vagyunk a legtöbb rendezvényen, fesztiválon, úgy mondom, történésen, időről időre segítünk a rendezvényhelyszín őrzésében is. Nem csak nappal, van, hogy egész éjszaka ott vagyunk, figyeljük a rendezvénysátrakat, több szem csak többet lát – vélekedett.

A polgárőri hivatás boncolgatása során természetesen szóba került az utánpótlás kérdésköre is. Annuska néni e tekintetben sajnos – de talán jó alappal – igen borúlátó. – Nincsenek nagyon fiatalok, nem érdeklődnek úgy ez iránt, pedig fontos lenne. Szovát mégiscsak a mi falunk, csak tennünk kellene már azért, hogy jobb legyen itt élni – zárta gondolatait Annuska néni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában