Hagyomány

2023.09.16. 17:53

Szeretettel főztek a hajdúszováti falunapon – fotóval

A felvonuláson 44 fogat vett részt, és mintegy 20 csapat indult a főzőversenyen.

Nagy Emese

Az ízek szerelmesei fakanalat ragadtak

Forrás: Molnár Péter

A harmincadik Hajdúszováti Napok keretében szervezték meg szeptember 16-án, szombaton a falunapot, amin a település apraja-nagyja megfordult. Kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak elfoglaltságot, ugyanis a reggeli hagyományos lovas, illetve veteránjármű felvonulást követően az ízek szerelmesei fakanalat ragadtak, míg a kisebbek az ugrálóvárat foglalták el.

44 fogat, 20 főzőcsapat

Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere köszöntőjében elmondta, nagy öröm számára, hogy harmincadik alkalommal is sikerült megszervezniük a mulatságot, ami iránt minden évben sokan érdeklődnek. 

Csaknem 44 fogat vett részt a felvonuláson, és mintegy 20 csapat gondolta úgy, idén megmutatja főzőtudását egymásnak és a zsűrinek. Az elmúlt 30 évben próbáltuk mindenkinek az igényeit kielégíteni, legyen az gyermek, felnőtt vagy idős. Bízom benne, ez a jövőben is így lesz, és a továbbiakban is ilyen sokan gondolják úgy, hogy kellenek napok, amiket együtt töltenek a település lakói

 – emelte ki.

Pajna Zoltán és Váradi Jenő
Pajna Zoltán és Váradi Jenő
Forrás: Molnár Péter

– Köszönöm a meghívást és azt, hogy most jómagam is a szováti családhoz tartozhatok – fogalmazott az eseményen Pajna Zoltán. A vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte, szép számmal vannak jelen látogatók a rendezvényen, ami nem meglepő, ugyanis nagyon gazdag és színes a programkínálat.

Más településekről is találkozhatunk érdeklődőkkel, hiszen sokan úgy gondolják a környező településekről, hogy együtt lenni jó, és ez mindenképpen példaértékű

– tette hozzá.

Lecsókrémleves, magyaros pacalpörkölt

Pöfögtek a motorok, érezni lehetett az ételek finom illatát, gyerekzsivaj és éneklő helyiek fogadták a falunapra érkezőket – ezek együttesen már okot adnak arra, hogy azok, akik épp kinéznek a rendezvényre, maradjanak is néhány órát. Mindenféle finomsággal készületek a főzőcsapatok: csirkepaprikás, töltött káposzta, lecsókrémleves, magyaros pacalpörkölt és őzpörkölt is készült a nem mindennapi rendezvényen. Az őzpörköltet Kandi Zsolt készítette, aki a Haon érdeklődésére elmondta, az igazán finom őzpörkölt sok hagymával és fűszerrel készül, és persze nagyon sok szeretettel.

A megkérdezett séfek mind azt vallották, egy falunap összehozza az embereket. Együtt tudnak jókat enni, nevetni és persze a tánc sem marad el soha.

Ottjártunkkor éppen Csepregi Éva érkezett meg, aki a megnyitó után elfoglalta a színpadot és minden bizonnyal megtáncoltatta a hajdúszováti lakosokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában