Hagyományőrzés

2023.09.16. 13:13

Fiatalok és idősek is magukra öltötték a cifraszűrt Hajdúböszörményben – fotókkal

Az ország több pontjáról érkeztek hagyományőrzők a hajdúvárosi találkozóra.

Haon.hu

Fiatalok és idősebbek is magukra öltötték a cifraszűrt

Forrás: Matey István

Országos Cifraszűrös Találkozót és Hagyományőrző Napot tartottak szeptember 16-án, szombaton Hajdúböszörményben, a Kinizsi téri lovaspályán. Az eseményt Tiba István, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg – stílusosan cifraszűrben –, majd Sőrés István alpolgármester szólt elismerően a megjelent hagyományőrzőkhöz. 

Hajdúböszörmény, cifraszűr, hagyományőrzés
Tiba István országgyűlési képviselő
Forrás: Matey István

Az érdeklődök csodaszép nóniuszokkal találkozhattak, de láthattak csikósbemutatót is, majd a fogathajtóké volt a terep. Mindeközben megcsodálhattuk a cifraszűröket, amit ma is a legszebb és „legmagyarabb” ruhadarabnak mondhatunk. A cifraszűr az 1860-as évektől a századfordulóig élte virágkorát, ekkor a pásztorok nélkülözhetetlen ruhadarabja volt, ugyanakkor a parasztság körében is nagy népszerűségnek örvendett. Fontos társadalmi szerepet töltött be, mert viselete rangot jelentett, mi több, a legény addig nem is házasodhatott, amíg cifraszűrt nem szerzett az esküvőre, s ha pedig a lányos háznál az „ottfelejtett" szűrét kitették az ereszaljra, akkor bizony tudta: ebből nem lesz házasság. 
Az idei találkozóról sem tették ki senkinek a szűrét, a megjelentek büszkén viselték e nemes ruhadarabot. 

Idén a legfiatalabb 9, a legidősebb szűrős 99 éves volt a rendezvényen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában