Vállalkozói fórum

2023.11.30. 21:11

A vállalkozókkal közösen gondolkodnak Szoboszlón

Vállalkozói fórumot tartottak csütörtök este Hajdúszoboszlón.

Kiss Dóra

Vállalkozói fórum Hajdúszoboszlón

Forrás: Kiss Annamarie

Köszöntőjében Kovács Gergely alpolgármester a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület képviseletében arról beszélt, az egyesület évekkel ezelőtt felkarolta ezt a kezdeményezést, az önkormányzattal együttműködve rendezi meg a fórumot.

– Polgármester úrral és a városvezetés többi tagjával is egyetértünk abban, hogy a hajdúszoboszlói vállalkozók, a helyi kkv-szektor egy óriási kincs, a velük való közös gondolkodás, közös munka, az együttműködésből eredő szinergiák elkerülhetetlenek ahhoz, hogy ez a város sikeres tudjon lenni – emelte ki. Mint mondta, mióta városvezetők – 2019 óta –, gyakorlatilag „a hét csapásból csak a sáskák nem voltak Szoboszlón”. 

Hajdúszoboszlón mégis több mint kétezer működő vállalkozás van, ezeknek a legnagyobb része kkv vagy egyéni vállalkozás, ez közel a lakoság 10 százaléka, a vármegyei átlagot felülmúljuk – ha Debrecent nem nézzük. Évről évre növekednek az önkormányzat adóbevételei, emögött rengeteg munkája van a vállalkozásoknak 

– hangsúlyozta.

Kovács Gergely alpolgármester
Kovács Gergely alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Vállalkozóbarát önkormányzat

Czeglédi Gyula polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, fontos, hogy azok a kérdések asztalra kerüljenek, amelyek foglalkoztatják a vállalkozókat, de ahhoz, hogy teljes képet kapjuk, az önkormányzat dolgairól is szót kell ejteni. Először arról beszélt, nem úgy tervezték a 2019-es választás után, hogy amikor 2020-ban az érdemi munkát elkezdték, akkor a költségvetés bevételi oldala egymilliárd forinttal kevesebb lesz. Felidézte, a helyben toporgás majdnem két évig tartott. – Azt az alapelvet hirdettük meg, hogy vállalkozóbarát önkormányzatot szeretnénk felépíteni, elindultunk ezen az úton. Egy vállalkozásösztönzési munkacsoportot hoztunk létre, ami felmérte a helyi vállalkozók elképzeléseit, nehézségeit, segítséget nyújt a források lehívásában. Menet közben ez a csoport elkészítette a város vállalkozásfejlesztési stratégiáját – összegezte.

Célkitűzésünk elsődlegesen az volt, hogy mi is valami szerepet tudjunk vállalni a vállalkozások területén, egy vállalkozói övezet kialakítását is megterveztük. Ehhez semmiféle feltétel nem állt rendelkezésre, megvásároltunk 157 millió forintért 10 hektár területet a Szováti út mellett, pályáztunk, jelenleg folyamatban van az övezet tervezése

– tudatta. Czeglédi Gyula leszögezte, fontos, hogy a turizmuson túlmutatóan is tudjanak lehetőséget kínálni a vállalkozóknak.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló Polgármestere
Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A polgármester a továbbiakban néhány megvalósult fejlesztést is kiemelt, a turizmus területén a 2021-ben átadott Prémium Zónát említette meg, valamint a tavaly megújult Mátyás király sétányt. Kiemelte azt is, hogy 2019-ben, az új önkormányzat felállása után a TOP-os pályázatokból még tudtak sikeresen pályázni a maradványpénzekből. A 2022-ben nyert pályázatokról is beszélt, ami több mint 2 és fél milliárd forintot jelent, többek között ebből újul meg a Gázlángpálya és több utca és óvoda is, az ipari övezet kialakítására ötszáz millió forintot nyertek. Természetesen további elképzeléseik is vannak, ilyen az aktív turisztikai központ létrehozása, de a ROHU-ban is pályáznának több területen is. Czeglédi Gyula kitért arra is, saját forrásból terveznek fejlesztéseket, jelen tudásuk szerint a közvilágítást szeretnék korszerűsíteni, ehhez valószínűleg hitelre lesz szükség, de a beruházás bőven visszahozza majd az árát. Az iparűzési adóból befolyt többletből pedig több problémás kereszteződést tesznek biztonságosabbá.

Végezetül arra biztatta a vállalkozókat, hogy gondolkozzanak együtt, hogy egyre több közös sikert tudjanak felmutatni.

A továbbiakban Barna Olivér, a vármegyei VOSZ alelnöke, a Főnix Média Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének munkáját. Hangsúlyozta, legfontosabb feladatuk, hogy a multik világába beépítsék a helyi vállalkozásokat.

Barna Olivér, a vármegyei VOSZ alelnöke, a Főnix Média Kft. ügyvezető igazgatója
Barna Olivér, a vármegyei VOSZ alelnöke, a Főnix Média Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: KISS ANNAMARIE / Forrás: Kiss Annamarie

Majd kerekasztal-beszélgetés következett, ahol az jelenlévők többek között a világjárvány, az orosz-ukrán háború és az energiaválság hatásait, valamint a munkaerőpiac helyzetét, továbbá egyéb aktuális kérdéseket jártak körbe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában