Testületi ülés

2023.11.24. 15:56

Helyi adót emelnek, nagyberuházásokról is döntöttek Hajdúszoboszlón

Tíz forinttal kerekítették az idegenforgalmi adót, így az 600 forint lesz vendégéjszakánként jövő év január 1-jétől. A munkásszállások esetében pedig négyszeresére emelik az építményadót. A helyi adózáson kívül fontos beruházásokról, fásításról, különböző közterületi felújításokról is határozott november 23-án Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának képviselő-testülete.

Tibai Irma

Forrás: Napló-archív

Tíz forinttal megemelve, mintegy kerekítve, 600 forintban állapította meg a hajdúszoboszlói képviselő-testület a január 1-jétől érvényes idegenforgalmi adót, melyet a jogszabály szerint a turisták fizetnek meg. A pro és kontra érvek között elhangzott, hogy felesleges ez a 10 forint emelés, pláne ilyen infláció mellett, másfelől viszont a hivatal kalkulációja szerint nyolcmillió forint többletbevételre tehet szert a fürdőváros. Ez pedig jó helyre kerülhet, akár pályázat önerejét képezheti.

A négyzetméterenként 500 forint építményadót négyszeresére emeli meg szintén január 1-jétől a helyi önkormányzat a munkásszállások esetében, pontosabban ott, ahol munkásszállásként hasznosítanak szállásépületnek vagy üdülőnek minősülő építményeket, ahol a szállásadó a 2016. évi CLVI. törvény szerint adatszolgáltatásra nem köteles.

Az adókról szóló előterjesztés politikai vitát váltott ki a vendégmunkások kapcsán. Sóvágó László képviselő szerint ez az adóemelés semmit nem fog változtatni.

Ugyanakkor, mint az előterjesztésből is kiderült, ez év novemberében az Országgyűlés tárgysorozatba vette a harmadik országbeli állampolgárokkal kapcsolatos törvénytervezetét. Czeglédi Gyula polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület korábbi állásfoglalásai, illetve jelzése a központi irányításnak, szintén hozzájárulhatott az állami intézkedés tervezetéhez. Dr. Sléder Tamás aljegyző, adó- és rendészeti irodavezető hozzáfűzte, két hete a Pénzügyminisztériumhoz is állásfoglalási kérelemmel fordultak.

Nem hagyták jóvá az áremelést

A Bocskai István Múzeum alapító okiratába a fenntartó egyetértésével bekerült a telephelyek megnevezése, az új, a Szoboszlói Irodalom Házával együtt. Ezen túlmenően az intézmény szervezeti és működési szabályzatát kiegészítették. Így a művelődési központhoz hasonlóan a múzeum is vállalhat előzetesen pénzügyi forrást nem igénylő kötelezettséget a jövő évi költségvetése terhére legfeljebb 10 millió forint összeghatárig vándorkiállítások, népszerű produkciók lekötése érdekében.

A nem közművel gyűjtött háztartási szennyvíz témája az előző ülés után újra napirendre került. A szolgáltatást hosszú ideig egy debreceni vállalkozás végezte az érintett, nem csatornázott, de lakott külterületeken. A kft. a több évre szóló szerződés felmondását kezdeményezte, melynek időtartama hat hónap, s a képviselő-testület októberben elfogadta azt. Azóta viszont jelentősebb áremelést jelentett be a cég január 1-jétől, a még hátralévő felmondási időre. Ez utóbbit a novemberi tanácskozáson a képviselő-testület nem tartotta indokoltnak, ezért nem hagyták jóvá. Döntöttek viszont a közszolgáltatási tevékenység meghirdetéséről, a pályázati felhívásról.

Felújítás és faültetés is jöhet

Energiaközösséget hoz létre a hajdúszoboszlói önkormányzat az energiatermelésben és –fogyasztásban zajló átalakulások, változások miatt. A közösség kialakításának előkészítésével megbízták a polgármestert, a feladatokhoz szükséges forrást pedig a következő évi költségvetésben tervezik be.

A víztorony felújítása is napirenden van Hajdúszoboszlón. Műszaki állapotáról tavaly a Debreceni Vízmű Zrt. készíttetett szakvéleményt. A felújítási munkák előkészítésével, illetve a kiviteli tervek elkészíttetésével a képviselő-testület a szoboszlói vízi közműveket jelenleg működtető Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-t bízta meg. Többen sürgették a határidőt, mely legkésőbb jövő év május 31.

Száz fa telepítését javasolta dr. Kovács Gergely alpolgármester a város különböző területein a Mátyás király sétányról a Semmelweis – Vénkert utcák kereszteződéséhez áttelepített, kiszáradt fák pótlása kapcsán. A cél ezúttal fasorok telepítése, mivel a város egyébként gazdagon zöldített. A felmérések során rögzített javaslatokat azonban egy helyen szakhatóság nem engedélyezi, részben vitatták a hozzászóló képviselők. Nem engedélyezhető jogszabály szerint az úttest és a kerékpárút közé faültetés a Nyugati sor és az attól kijjebb lévő bevásárlóközpont között. Ezeket a fákat a Malom soron raknák el, hogy a reptér zaját tompítsák. A strand Bródy Sándor utca felőli bejárata elé sem telepítenek fákat, mert ott a Hungarospa később fejlesztéseket tervez. Ezek a növények is a repülőtér mentén kerülhetnének a földbe a Böszörményi út felől. De, mint elhangzott, erről is célszerű megkérdezni a nemzeti parkot, mert a reptér egy része Natura2000 terület. Jónás Kálmán javaslatára egyetértettek azzal, hogy az Erkel Ferenc utcán, a volt játszótér közterületi részre is ültessenek a fákból.

A közterületi felújítások 3. ütemére ez évben 15,5 millió forint áll rendelkezésre Hajdúszoboszlón. Ebből szinte teljes egészében járdaszakaszokat újíttat fel az önkormányzat, míg például a Debreceni útfélen lévő ABC-nél a biztonságosabb közlekedés érdekében lánckorlátot és oszlopokat telepíttetnek, és rendezik a környezetet. Az I. és a II. ütemben, az idén összesen 105 millió forint felhasználásáról, márciusban és májusban már meghozták részletes döntést, a munkálatok gyakorlatilag elkészültek.

A közlekedésben is jöhet a változtatás

Átépülnek, és így megoldódhat a régi-régi probléma két útkereszteződésben, az önkormányzat saját bevételét költi el ezekre és az egészségház rossz állapotú parkolójára. Az iparűzési adó 2023. évi többletbevételéből a november 23-ai ülésen 440 millió forintot különített el a képviselő-testület a Dózsa György - Nádudvari - Bajcsy-Zsilinszky utca közlekedési csomópont jelzőlámpássá alakítására, továbbá a Rákóczi – Tokay – Új utcák kereszteződése körforgalmi csomóponttá átépítésére, valamint a Járóbeteg-ellátó Centrum gyephézagos parkolójának felújítására.

A Szilfákalja 33. sz. mögött tönkrement szabadidős célú kosárlabdapálya sorsa is újra terítékre került. Az októberi ülést követően megkezdődtek az előkészületek a felújítás érdekében. A pályarekonstrukció tervei december 10-ig elkészülnek. Ezután kerül a testület elé a konkrét javaslat a felújítás műszaki tartalmáról.

Az új bölcsődei tagintézmény a Rákóczi utca 72. sz. alatt megépült. Megközelítése érdekében nemes padkát alakíttat ki az önkormányzat. A 2 méter szélességű padkát a páros oldalon a bölcsőde ingatlanától a Török utcáig, a páratlan oldalon pedig a Török és Szováti utcai szakaszon építtetik meg. A célra 1,7 millió forintot költenek.

Energetikai beruházás is lehet

Az energiatakarékossági program felülvizsgálatáról szóló részletes tájékoztatót szintén elfogadták a képviselők. Ez alapján a közművelődési intézmény működtetéséhez tartozó Bocskai Rendezvényközpont ez év november 15-től jövő év április 30-ig zárva lesz. A városi sportház és a Kossuth utcai tornaterem a köznevelési téli szünet idején tart üzemszünetet.

A Hungarospa tájékoztatása alapján az önkormányzati zrt. energiatakarékossági fejlesztéseinek és intézkedéseinek köszönhetően zavartalan lesz a működés. A fedett uszodában várható a szokásos karbantartás idejére leállás, várhatóan egy hónapnál rövidebb, három hét időre.

Az Interreg VI-A Románia-Magyarország (ROHU) új pályázati lehetőségével élni kíván Hajdúszoboszló, testvértelepülés bevonásával. Egyhangúlag támogatták a képviselők, hogy a projektek előkészítése megkezdődjön.

Választásra készülnek

2024. június 9. napján tartják meg a következő helyi önkormányzati választásokat, az EP-képviselők megválasztásával egy napon. A választási eljárásról szóló törvény szerint a helyi választási bizottságra a választási iroda vezetője tesz javaslatot a megelőző évben. Dr. Morvai Gábor jegyző javaslata szerint a képviselő-testület tudomásul vette, hogy a helyi választási bizottság tagjai: Dr. Nagy Ádám, Zabos Péterné, Fazekas Csaba. Póttagok: dr. Joóné Molnár Zita, Berényiné Szilaj Ilona.

Az estébe hajló, politikai vitáktól, személyeskedésektől nem mentes tanácskozás végül korábbi képviselői interpellációkra írásban adott válaszok elfogadásával, illetőleg újabb kérdések, interpellációk elhangzásával zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában