Fejlesztések

2023.11.17. 11:30

Erre költi a több mint félmilliárdos adótöbbletét a szoboszlói önkormányzat

Összesen 566 millió forint iparűzési adóból származó többletbevétele keletkezett ebben az évben Hajdúszoboszló. A pénzt a régóta megoldásra váró közterületi problémák megoldására használja majd fel az önkormányzat.

Tibai Irma

Tavasszal hozzáfognak Bajcsy-Dózsa-Nádudvari útkereszteződés fejlesztéséhez

Forrás: Napló-archív

Elsőként a Bajcsy-Dózsa-Nádudvari útkereszteződést rendezik, ahol délutánonként rendszerint óriási a forgalom. Kocsisor áll hosszú percekig, mert gyalogosok, kerékpárosok és kamionok egyaránt használják a csomópontot. Számos baleset helyszíne volt már ez a kereszteződés, egy kamion egyszer még a korábban óvodának használt épület falát is betörte. A hírhedt útkereszteződéshez tartozó utak javarészt államiak, de a jelenlegi hajdúszoboszlói városvezetés úgy döntött, hogy nem vár tovább az egyeztetésekkel, s úgy tűnik, pályázat sincs kilátásban. 

Ezért megterveztették az útkereszteződés forgalomszabályozását, és az idén befolyt iparűzésadó-többletből jövő tavasszal hozzáfognak a fejlesztéshez.

Nem kedvence a közlekedőknek a városi sportháznál, a Rákóczi utca kanyarulatában található kereszteződés sem. Innen nyílik a Tokay utca, amelybe néhány méterrel arrébb torkollik be az Új utca. Ez is egy forgalmas csomópont, amely régóta átépítésre várat. Itt még nem előrehaladott a tervezés, így a tavasz végén, a nyár elején várható a munkálatok megkezdése.

Ez a csomópont régóta átépítésre vár
Forrás: Tibai Irma

Parkolófelújításra is jut a bevételből

Czeglédi Gyula polgármester örömmel számolt be a Hajdú Online-nak a jó hírekről, hozzátéve, úgy számolnak, marad még a pénzből. Ezt a Járóbeteg-Ellátó Centrum leromlott állapotú parkolójának felújítására szánják. A konkrétumokat a novemberi ülésen terjeszti a polgármester képviselőtársai elé.  

Hajdúszoboszló, adótöbblet
A Járóbeteg-Ellátó Centrum leromlott állapotú parkolóját is felújítják
Forrás: Tibai Irma

Az iparűzési adó Hajdúszoboszló legjelentősebb helyi adókból származó bevétele. Ezt az adónemet speciálisan, évente kétszer kell megfizetni az arra kötelezetteknek, majd következő év május 31-ig adóbevallást benyújtani. 

2023-ban az elmúlt évek gazdasági-társadalmi körülményeinek hatására – a koronavírus-járvány, a megugró energiaárakra, az inflációra és a mezőgazdaságot tavaly sújtó aszályra – tekintettel 1,4 milliárdot terveztek be, de a tavasz végi bevallások már sejtették, a szeptemberi befizetések alapján pedig bebizonyosodott, hogy több lesz a befizetés

– osztotta meg dr. Sléder Tamás, a hajdúszoboszlói hivatal aljegyzője, adó- és rendészeti irodavezető.

Az iparűzési adó többlete nem szerencsepénz, hanem abból is adódik, hogy néhány helyben működő vállalkozás a legutóbbi években fejlesztette, bővítette tevékenységét, valamint új cégek települtek a városba, akik itt fizetnek iparűzési adót. A Covid okozta megtorpanás után pedig a turizmus is újra szárnyal Hajdúszoboszlón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában