Konferencia

2023.11.23. 16:44

Az egész világ felfigyelt Debrecenre – hangzott ez az ötödik Interdiszciplináris Konferencián

Papp László: 2020-hoz képest 2030-ra a város gazdasági teljesítménye megötszöröződik.

Nagy Emese

A kétnapos konferencia megnyitóját csütörtökön tartották

Forrás: Czinege Melinda

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az ötödik Interdiszciplináris Konferenciáját november 23-án és 24-én, csütörtökön és pénteken rendezi meg Debrecenben, a Kölcsey Központban. A konferenciasorozat vállaltan a Kárpát-medencével és a külhoni magyarsággal foglalkozó tudományos és szakpolitikai műhelyek számára biztosít rendszeres eszmecserét. A konferenciák lehetőséget nyújtanak arra, hogy az integráció elmélyüljön a térség országaiban működő magyar szakmai szervezetek között. Mindeközben jobban megismerhetővé válnak a Kárpát-medencében egymás mellett élő népek szakmai és tudományos közösségeinek elgondolásai és eredményei is.

Száz előadás hangzik el

Az eseményen elhangzott, a konferencia idei témája a válság és az alkalmazkodás problémakörére épít. A 21. század első két évtizedének ismétlődő válságai komoly kihívások elé állították a Kárpát-medencében élő magyarságot, éljenek bármelyik nemzetállam keretei között. A válságok társadalmi, gazdasági, környezeti hatásaihoz történő alkalmazkodás létfontosságúvá vált minden közösség számára. 

Az idei konferencia célja számba venni, megérteni azokat a hatásokat, amelyek a válságok eredményeképpen az egyes közösségekre, térségekre, országokra és régiókra nehezednek, illetve megvizsgálni azt, hogy mit kezdenek ezekkel a helyzetekkel a Kárpát-medence országai, illetve az ezekben élő magyar közösségek.

A konferenciasorozat hagyományaihoz hűen a résztvevők a középpontba állított problémakört több tudományterület szemléleti és módszertani megközelítéseit felhasználva, azokat ötvözve igyekeznek értelmezéseket és megoldásokat keresni, a konferenciaindító öt plenáris előadás is a tanácskozás értelmezési kereteinek sokféleségét hangsúlyozza. A két nap alatt csaknem 100 előadás hangzik el 13 szekcióban. A rendezésben partnerként részt vesz a Magyar Regionális Tudományi Társaság, az Energiastratégia Intézet Nemzeti Alkalmazkodás Szakterülete, a HUN-REN KRTK Határkutató Csoport. Egy kerekasztal-beszélgetés keretében pedig az orosz-ukrán háború nemzetpolitikai kihívásait járják körül a felkért tudományos kutatók.

Átrendeződés a világgazdaságban

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében elmondta, úgy tűnik, a század első évtizede a nyugalomé volt, de a második hozott egy nagyon komoly felfordulást, hiszen a 2020-as évek elején jött a világjárvány, az orosz–ukrán háború, a gazdasági válság, az energiaválság, az infláció.

Olyan érzésem van, mintha a gazdasági vonatkozásokban is, a világgazdaságban és világpolitikában egyaránt lenne egy átrendeződés. Újrafelosztása az erőforrásoknak, a világnak. Az a kérdés, hogy a nemzetek lehetőségként vagy veszteségként, kudarcként fogják majd megélni a változásokat. Magyarországnak szerencsére olyan kormánya van, amelyik ebből a helyzetből is talán a lehető legjobbat hozza ki az ország számára. Erre a folyamatra csatlakozott fel Debrecen az elmúlt években. Bár hozzáteszem, Debrecen politikai stabilitásából következően 2,5 évtizede van lehetőségünk a várost segíteni a fejlődést útján, 1998-tól kezdődően

– mondta.

CM20231123_V. Interdiszciplináris Konferencia_HAON (4)
Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen sok tekintetben felhívta magára a figyelmet az elmúlt időszakban, ennek nemzetstratégiai jelentősége is van. – Nyolc évvel korábban úgy fogalmaztam miniszterelnök úrnak, hogy Debrecent úgy képzelem el, mint egy olyan 3 milliós régiónak a központja, amely abszolút figyelmen kívül hagyja a külhoni határokat. Olyan adottságai vannak Debrecennek, amely gazdasági, kulturális, közlekedési, vallási értelemben is messze túl nyúlik a város közigazgatási határain. 

Úgy definiálhatjuk a várost, mint amely működésével, életével hatással van Kelet-Magyarországra, Kelet-Szlovákiára, Kárpátaljára. Ennek megfelelően állítottuk össze a stratégiánkat, ennek megfelelően növekszik elképesztő mértékben a debreceni gazdaság. 2020-hoz képest 2030-ra a város gazdasági teljesítménye megötszöröződik – emelte ki Papp László.

Az egyetem és a város szimbiotikus kapcsolata

– Debrecen, mint város nemcsak adottságai, hanem a városban folyó építkező munka folytán is jelentős szerepet tölt be nemzetstratégiai céloknak a szolgálatában. A Debreceni Egyetem szimbiotikus kapcsolatban van a várossal, ezért a nemzetstratégia területén mind a kettő teszi a dolgát – hangsúlyozta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

CM20231123_V. Interdiszciplináris Konferencia_HAON (7)
Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, egy szerencsés közegben vagyunk 25 éve Debrecenben, hiszen 1998-tól olyan vezetése van a városnak, mely tudja kezelni a válságokat, illetve képes élni a lehetőségekkel.

CM20231123_V. Interdiszciplináris Konferencia_HAON (9)
Pajna Zoltán
Forrás: Czinege Melinda

Példát ritkító megoldás

Magyarország kormányzati struktúrájában európai szinten is példát ritkító az a megoldás, hogy a miniszterelnökség, mint a kormányzatnak az egyik központi stratégiai erőtere magába foglalja a nemzetpolitikai államtitkárságot, az egyházakkal és nemzetiségekkel foglalkozó államtitkárságot, és olyan háttérintézményei vannak, mint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Örökség Intézet

– mondta Móczár Gábor, Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

CM20231123_V. Interdiszciplináris Konferencia_HAON (14)
Móczár Gábor, Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, mára az egész Kárpát-medence, sőt, az egész világ felfigyelt Debrecenre.

Valamennyiünket súlyt a népességfogyás, Magyarországot is. A mély társadalmi kérdésekhez hozzá kellene nyúlni, egészen biztosan a demográfia a legsúlyosabb, a demográfiai kihívások a legnehezebbek és ezzel kapcsolatosan radikálisabb javaslatokat is meg kell fogalmazni. Ha a népesség fogy, akkor semmi nem drága, ami a demográfiai mutatóknak a javítását szolgálja, és hogyha befektetésről kell beszélni, azt gondolom, bármennyibe is kerül a gyermeknek a léte, azt támogatni kell

– szögezte le. 

CM20231123_V. Interdiszciplináris Konferencia_HAON (16)
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Az esemény végén elhangzott, a konferencia keretet biztosít az NSKI partneri közreműködésével nemrégiben indult, az Európai Unió Horizont programjának támogatásával megvalósuló B-Prepared - Légy felkészült! elnevezésű katasztrófavédelmi témájú projekt, illetve az ebben résztvevő partnerszervezetek bemutatkozásának is. A konferencia keretében együttműködési megállapodások ünnepélyes aláírására is sor került a Nemzetstratégai Kutatóintézet (NSKI) és a Budapesti Metropolitan Egyetem, valamint az NSKI és a Budapesti Tűzoltó Szövetség között. A rendezvény második napján kap helyet az NSKI Tudományos Alkotás Pályázatának és Diplomamunka Pályázatának ünnepélyes eredményhirdetése, amit a díjazottak előadásai követnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában