Hivatásturizmus

2023.10.31. 12:00

Debrecen is a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszínek között

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

Budapest Európa leginkább kedvelt üzleti hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor a fővároson kívül is egyre növekszik a kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban. Idén májusban például Debrecenben (+9 százalék) és Visegrádon (+12 százalék) is az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a szállodák forgalma tavalyhoz képest – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból. Az új konferenciahelyszínek és fejlesztések pedig tovább erősíthetik a vidéki hivatásturizmust – tudatta közlésében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az üzleti utak kapcsán egyre növekszik az igény a szabadidős aktivitások és helyi gasztronómiai termékek iránt. Hazánk kulturális öröksége, minőségi bor- és kulináris kínálata, gyógy- és élményfürdői az év egészében számos minőségi élményt tartogatnak a feltöltődésre és az aktív időtöltésre is nyitott hivatásturistáknak. A vírushelyzetet követően a helyszínek között ismét a hotelek és szállodai konferenciatermek élik reneszánszukat, emellett a sporthelyszínek szerepe is felértékelődik.

Csak idén vidéken 17 új szálloda nyílt több mint 800 szobával, közülük 10 felsőkategóriás. Megújult többek között Debrecen konferenciaközponttal egybeépült négycsillagos üzleti szállodája, és a Balatonnál is számos új, rendezvénykapacitásokkal is rendelkező felsőkategóriás hotel létesült, vagy lépett újra piacra például Keszthelyen és Szántódon, Balatonfüreden pedig szeptember végén megnyílt a Balaton első kongresszusi központja is.

A fejlesztéseknek is köszönhetően a hivatásturizmus már számos vidéki desztinációban is fontos turisztikai termék. A Magyar Turisztikai Ügynökségen belül a MICE-piaci értékesítésért és élénkítésért felelős Budapest Convention Bureau friss felmérése szerint az elmúlt évben Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger voltak a legkedveltebb konferenciavárosok, míg a legtöbb szövetségi rendezvénynek Győr adott otthont.

Jól megfigyelhetőek a MICE-forgalom szempontjából főszezonnak számító májusi és októberi csúcsok is. A tavalyi évben például Debrecen májusi vendégéjszaka-száma meghaladta a júniusit, és több vendégéjszakát könyvelhetett el októberben is, mint a megelőző őszi hónapban. Az adatok szerint Visegrádon, Kecskeméten, Egerben, Debrecenben és Győrben is meghaladták tavaly az októberi szállodai bevételek az üdülési főszezonnak számító júliusiakat, ami egyértelműen a magasabb jövedelmezőséget biztosító konferenciáknak és a hivatásturizmusnak volt köszönhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában