Tudomány

2023.10.16. 16:17

A természettudományok köztünk járnak – most épp a debreceni Fórumban – fotókkal

A tudományt és a technológiát hozza közelebb a látogatókhoz az egyhetes rendezvény.

Szincsák István

Az érdeklődők számos érdekes eszközt kipróbálhatnak a Tudományvásáron

Forrás: Czinege Melinda

– Régóta érlelődött már az ötlet, hogy tudományos bemutatót kellene tartani az épület legalsó szintjén – árulta el Átányi Ajtony, a Fórum Debrecen vezetője a bevásárlóközpontban hétfőn, a Tudományvásár elnevezésű rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón. 

Puskás István alpolgármester hangsúlyozta: a tudomány népszerűsítése azért is releváns éppen a Fórumban, mert minden üzlet használja a modern technológiai vívmányokat, ám a mindennapokban kevesen gondolkodnak el rajta, honnan is jöttek ezek, milyen tudományos háttérre volt szükség a megalkotásukhoz. – A tudomány nem valami távoli, életidegen dolog, hanem szerves része az életünknek – tette hozzá.

Debrecen jövőt épít

Az alpolgármester kifejtette: akár a gazdaság, az oktatás, vagy a természettudományok tükrében tekintünk a városra, az utóbbi években jelentős szintlépésről beszélhetünk. Debrecen nem csak a város, de a kultúra és az emberiség jövőjét is építi, köszönhetően az itt működő gazdasági szereplőknek.

Ha azt mondjuk, hogy Debrecenben a jövő épül, ez már nem egy szlogen, hanem tény. Mi sem tudja ezt jobban megmutatni, mint egy kiállítás, ami a tudomány és a technológia legújabb eredményeit, eljárásait tudja játékosan a jövő generációinak megmutatni. 

Bízom abban, hogy sok debreceni és a környékről idelátogató család fog majd megismerkedni ezekkel az eszközökkel, és fogja meglátni, megérezni, hogy Debrecenben milyen perspektívái vannak a műszaki és a természettudományoknak – mondta Puskás István.

Az alpolgármester kifejezte reményét, hogy a kiállítás segít majd a fiataloknak a pályaválasztásban, illetve abban, hogy közelebb érezzék magukhoz a tudományokat és a kutatásokat.

Kilépni a falak közül

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont igazgatója példaként említette Karikó Katalint és Krausz Ferencet, hiszen a Nobel-díjas tudósaink is igazolják, hogy a tudomány szeretete által milyen messzire juthatunk. Úgy vélte, a mindennapokban használt eszközöket már annyira megszokta mindenki, hogy el sem tudnánk nélkülük képzelni az életünket. – A Tudományvásár célja is ez: annyira közel hozni hozzánk a kutatás, a kísérletezés és az alkotás élményét, hogy azokat is ugyanilyen természetesnek vegyük – mondta.

Emlékeztetett: az Agóra saját falain belül már kilenc éve azt a feladatot végzi, hogy megismertesse a természettudományokat minden érdeklődővel, és lehetőség szerint segítse a leendő Nobel-díjasokat megtalálni a saját területüket. A Tudományvásár célja elérni, hogy jóval szélesebb körben lehessen megszólítani a jövő reménységeit.

A Tudományvásár október 16-tól október 22-ig látogatható a Fórum Bevásárlóközpontban. Az érdeklődők megnézhetnek látványos színpadi előadásokat, kipróbálhatnak néhány különleges, interaktív játékot és okoseszközt, találkozhatnak robotokkal, és bemutatkozik a kimondottan középiskolás lányok számára meghirdetett WATCH program is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában