Pályaorientáció

2023.02.21. 18:56

Plazmatányért, minirobotot, sőt lézerspirográfot is készíthetnek az Agórában a debreceni lányok

A 2024 tavaszáig tartó program célja az érdeklődő lányok STEM pályákon tartása, és elköteleződésük növelése a mérnöki, illetve az informatikai szakmák iránt.

Kifejezetten lányok számára indult pályaorientációs program Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

A tavalyi tanév sikere után 2023-ban ismét útjára indult a kimondottan lányoknak szóló, projektalapú WATCH ( Women at Tech – nők a technológiánál) program, melynek célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a lányok számára a STEM területeket. A STEM mozaikszó az angol science, technology, engineering and mathematics, az az a tudományos-technológiai tudományágak (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) és a kapcsolódó tanfolyamok megjelölésére vonatkozik.  

A kedden délután tartott sajtótájékoztatón mutatták be az idén tovább bővülő programot az Agóra Tudományos Élményközpontban, melynek témája a 3D modellezés és -nyomtatás. A WATCH-hoz csatlakozó csaknem 70 lány a tanév végéig bepillanthat a mérnöki tudományterületek és a programozás rejtelmeibe, kipróbálhatja a különböző kódolási felületeket, valamint megálmodhatja és kinyomtathatja 3D-ben az ötleteit. Az eseményen köszöntőt mondott Barcsa Lajos alpolgármester, aki kiemelte mindennap azon dolgoznak a városvezetők, hogy Debrecen egy olyan város legyen, ahol ha valaki ki akar teljesedni, akkor itt mindent meg tudjon tenni ennek érdekében. 

Barcsa lajos, Somogyi Béla és Hosszu Róbert
Forrás: Kiss Annamarie

– Debrecen nem első alkalommal szerepel világsajtóban, hogy milyen iparágak és mennyi új munkahely jön létre városszerte, és ez nem érne semmit, ha az oktatást nem igazítanánk azokhoz a munkaerőpiaci igényekhez, amik megjelennek a városban. Mindamellett hozzá kell tenni, hogy nagyjából 41 százalék nő dolgozik a STEM szektorban az Európai Unióban, Magyarországon ennek a mutatója, 33 százalék. Reméljük, ezt a 8 százalék különbséget minél hamarabb sikerül feltornázni – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

Indul a WATCH+ is!

Második éve, hogy részt vesz Hosszu Róbert a programban stratégiai partnerként együttműködő NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy nagyon közel áll a szívéhez a projekt és nagyon büszke rá. – A programban kiemelkedő fontosságú, hogy olyan szemléletet kapnak a diákok, melyek segíteni fogják őket abban, hogy a mai technológiai világban minél sikeresebben tudjanak működni. A lányok egy olyasfajta rálátást kapnak, amit az iskolapadokban nem fognak megtanulni. A programnak az egyik célja, hogy egy társadalmi kezdeményezést hozzunk létre, ami itt Debrecenben elindul, és később lehet innen gyökeredzik majd, hogy Magyarországon a műszaki oktatásban a nők aránya nagy mértékben változott - vallja az ügyvezető igazgató. Újdonság, hogy ebben a tanévben nemcsak a stratégiai partnerként együttműködő NI önkéntesei kapcsolódnak be a programba, hanem a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary munkatársai is részt vesznek a WATCH-ban a diákok mentoraként. Az eseményen Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont vezetője arról számolt be, a program idén tovább bővül az NI Hungary Kft. támogatásával hamarosan útjára induló a WATCH+ -szal is. 

Elmondta, hogy ebben a programban a tavalyi részvevők újabb projektmunkákon keresztül elmélyíthetik tudásukat, gyárlátogatásokon vehetnek részt és a továbbtanulással kapcsolatosan hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a Debreceni Egyetem szakembereinek bevonásával. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában