Európában is egyedülálló

2023.10.27. 14:03

Egyre több a katasztrófa, új központot hozott létre a Debreceni Egyetem

​Létrejött a Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központ, Európában is egyedülálló a Debreceni Egyetem új szervezeti egysége.

Panyiczki-Berényi Viktória

Szabó Zoltán (balról), Szilvássy Zoltán, Bács Zoltán és Késmárky András számoltak be a részletekről

Forrás: Molnár Péter

Az erről szóló döntést a júniusi szenátusi ülésen hozta meg a testület. A központ munkájáról sajtótájékoztatón beszéltek az egyetem vezetői október 27-én, pénteken.
– Egy világszerte ismert tevékenység és szervezet egyetemi integrálásáról van szó, amelyet a kölcsönös előnyök diktáltak – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Hozzátette: 

a katasztrófaesemények száma nem csökkenni, hanem növekedni látszik, legyen szó akár földrengésről, árvízről vagy katonai műveletek nyomán kialakult helyzetekről. Ilyenkor az orvosi segítség mellett a karitatív szolgáltatások is kulcsfontosságúak. 

A rektor hangsúlyozta, óriási jelentősége van annak, hogy a dr. Késmárky András által működtett szervezet most már az egyetem része, hiszen így az intézmény által biztosított multidiszciplinaritás garantálhatja az új központ hatékony működését és fejlődését.

Forrás: Molnár Péter

Van létjogosultsága ennek az orvoscsoportnak 

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a segítő munka fontosságáról beszélt.

Az egyetemnek rengeteg karitatív tevékenysége van, amelyet a hallgatók, illetve az egyetemi egységek kezdeményeznek. Szerettük volna, ha ebben az új központban mindez otthonra talál, így sokkal hatékonyabban és szervezettebben valósulhat meg a jövőben

– jelentette ki.
Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke kiemelte, hogy az új szervezeti egység által végzett tevékenységet a Klinika óriási tudásbázisával, valamint nemzetközileg is elismert oktatási és betegellátási potenciáljával fogja támogatni.
– Az elmúlt közel húsz évben nagyon sok dolog történt körülöttünk, és minden egyes bevetésünkkel igazoltuk, hogy létjogosultsága van egy ilyen orvoscsoport létrehozásának – mutatott rá Késmárky András központvezető, aki arról is beszélt, hogy mindezt egy olyan profi háttérrel lehet csak megoldani, melyet az egyetem jelent. 

Itt egy olyan szakmai humánerőforrás bázis áll a rendelkezésünkre, amellyel világszínvonalon tudjuk végezni a feladatainkat. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában