Tudomány

2023.09.14. 14:35

Látványos szimulációval is készül a Debreceni Egyetem: idén is lesz Kutatók Éjszakája

Egészen egyedi és széles kínálattal várják a látogatókat.

Haon.hu

Forrás: MW-archív

A Debreceni Egyetem közleményében olvasható, hogy rekordszámú, csaknem 200 programmal várja a tudomány műhelytitkai iránt érdeklődőket szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján a Debreceni Egyetem. A kezdeményezést 2005-ben az Európai Unió Bizottsága indította útjára, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat és megmutassa, kutatónak lenni izgalmas kihívás. A Debreceni Egyetem már a kezdetektől csatlakozott az ismeretterjesztő sorozathoz.

Nem változott az eredeti cél, most is a kutatói életpályát szeretnénk népszerűsíteni úgy, hogy közben betekintést nyújtunk az egyetemen zajló tudományos munka hátterébe, sikereibe és eredményeibe

– mondta az egyetemi portálnak Varga Zsolt. A Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője kiemelte: fontos küldetés, hogy bemutassuk, a tudománynak van egy hétköznapi, mindenki számára érthető oldala is, amivel együtt élünk a mindennapokban. A programok sokszínűsége pedig lehetővé teszi, hogy minden érdeklődő kedvére válogatva a kínálatból, ismeretterjesztő, vagy akár szórakoztató formában juthasson új ismeretekhez.

varga-zsolt-debreceni-egyetem-kutatok-ejszakaja
Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője
Forrás: unideb.hu

A Kutatók Éjszakáján bemutatkozik az egyetem valamennyi kara, a programok a Debreceni Egyetem különböző campusain a cívisváros mellett Nyíregyházán, Hajdúböszörményben és Szolnokon is várják a tudomány iránt érdeklődőket. Most sem maradnak el a jól bevált, népszerű programok: lesznek látványos kémiai kísérletek, anatómiai körséta, láthatjuk „munka” közben a folyóvizes labort, megismerhetjük a növényi lombikbébiket, és nem marad el a táncház sem.

A rendezvény legfőbb vonzereje a megújulás, hiszen minden évben gondoskodnak arról az egyetem munkatársai, hogy újdonságokkal ismertessék meg a látogatókat

– mondta Mándy Zsuzsa. A Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóság munkatársa, az intézményi program főszervezője szerint az egyik legizgalmasabb és talán leglátványosabb a légimentők helikopteres bemutatója lesz, akik élethűen szimulált életmentő beavatkozást is bemutatnak a Főépület előtti téren.

mandy-zsuzsanna-debreceni-egyetem-kutatok-ejszakaja
Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóság munkatársa, az intézményi program főszervezője
Forrás: unideb.hu

A Szövet- és Fejlődéstani Intézetben az emberi test anatómiai rejtelmeibe lehet betekintést nyerni, lesz polgári jogi mintatárgyalás, hangyafarm az íróasztalon, sünciklopédia, kínai teaház, színes ásványvilág, játékos kvíz a pénz világának szókincséből angol és német nyelven, társadalomtudományi activity, érdekességek a parfüm világából, illetve drónbemutató. További újdonság, hogy a Gazdaságtudományi Kar programjain részt vevő középiskolások igazolást kapnak, ami plusz pontot jelent majd a kar képzéseire felvételizőknek. A programok változatossága végtelen, egy azonban közös: valamennyi esemény díjtalanul látogatható, zárta hírét az unideb.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában