Településfejlesztés

2023.09.27. 16:43

A lakosok kérték, Debrecen megcsinálja: elindult a Bezerédj utca komplex fejlesztése – fotókkal

A szükséges útszélességhez az ingatlantulajdonosok hozzájárulása is kellett.

Bekecs Sándor

Papp László (jobb szélen) és Barcsa Lajos (fehér ingben) a helyszínen tekintette meg a munkálatokat

Forrás: Czinege Melinda

Lakossági kezdeményezésre indult útfejlesztés a debreceni Bezerédj utcában, összesen 440 méteren újul meg az út. A munkagépek már felvonultak, a beruházás első szakaszában a közművek feltérképezése és régészeti feltárás történik meg. A részletekről szeptember 27-én sajtótájékoztatón számoltak be a helyszínen.

Nem csak felújítunk, de építünk is. Ebben az évben egy nagyon jelentős útrekonstrukciós, útépítési programot indítottunk el. Három ütem érhet révbe idén a jövő évvel együtt hat ütemesre tervezett programból

 – mondta Papp László polgármester. Hangsúlyozta, 2016 óta intenzíven dolgozik a városvezetés Debrecen úthálózatának fejlesztésén. 2023-ban kifejezetten olyan utak vannak a programban, amelyek nagy forgalmat bonyolítanak, illetve komoly lakossági igényeket szolgálnak ki.

– A Bezerédj utca fejlesztésének kulcskérdése az út szélessége volt, de sikerült Barcsa Lajos alpolgármester közreműködésével megállapodni az ingatlantulajdonosokkal, hogy a megfelelő szélességhez a szükséges területeket átadják – idézte fel a városvezető. 

A munkagépek már felvonultak, az első szakaszban a különböző közműveket mérik fel a szakemberek, illetve régészeti feltárások zajlanak majd. Komplex útfejlesztés lévén elkészül a csapadékvíz-elvezető rendszer, az optikai hálózat kábeleit védelembe helyezik és a villamoshálózat oszlopait is átteszik. A beruházás teljes költségvetése 250 millió forint, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

 Nem kevés munkával jár egy szűk utca aszfaltozása

– Sokan úgy gondolják, hogy egy útfejlesztéshez annyi kell, hogy idejönnek a munkagépek, leaszfaltozzák és néhány hónapon belül kész is van minden. Ha azt akarjuk, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történjen, akkor ez nem ilyen egyszerű – fogalmazott Barcsa Lajos, utalva arra, mennyi feladattal jár a Bezerédj és a hozzá hasonló utak felújítása. 

Megjegyezte, cserébe, hogy az érintett lakosok a szükséges területeket ingyen átadják köztulajdonba, a város vállalja a közmű- és kerítésáthelyezések költségeit. Az új úttal egyébként a mellette lévő lakóingatlanok értéke is emelkedik. – Hálás vagyok és köszönöm a lakosok együttműködését ebben a vonatkozásban – tette hozzá. 

Az alpolgármester kiemelte, körzetében az elmúlt években egyebek mellett elkészült a Bartók Béla utca felújítása és bővítése a Pesti utca irányába; továbbá több kerékpárútszakasz is épült. A jövőben pedig elindul az aszfaltozás a Kiserdő utca végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában