Emlékmű tetején találtak rá

2023.08.01. 09:34

Csehországban gyűrűzött gatyás ölyvet ütöttek el a Hortobágyon

A madár szárnyát törte, meg is kellett műteni.

Haon.hu

Forrás: hortobágyi madárkórház

A tavalyi aszály utáni enyhe télen rengeteg gatyás ölyv táplálkozott a Hortobágyon, egyikük azonban nem indult vissza az északi költőterületére, hanem Nagyhegyes és Nádudvar pusztáin maradt, áll a hortobágyi madárkorház híradásában. A madarat folyamatosan figyelték a nemzeti park természetvédelmi őrei és a madárkorház munkatársai, Időközben megállapították, hogy gyűrűzött egyedről van szó, a számát azonban nem tudták leolvasni.

A kórház egyik munkatársa június legvégén még lefotózta a madarat, majd július 10-én betelefonáltak az intézmény diszpécserszolgálatára, hogy az ölyvet elütötték, és lógatja a szárnyát. A szárnytörött madarat Nagyhegyes-Elepen, a Bekecs Sára-emlékműnél fogták be, és a madárkórházba szállították, ahol dr. Déri János, a kórház vezetője helyreállította a törött végtagot.

gatyás ölyv Hortobágy
Forrás: hortobágyi madárkórház

A madár jelenleg kórteremben lábadozik.

A műtét alatt a gyűrűszámát is sikerült leolvasni, megállapították, hogy cseh gyűrű van rajta.

A sorszámot lejelentették, és a Madárgyűrűzési Központ munkatársai jelezték a kórháznak, hogy az adatok szerint Brnotól mintegy 50 km-re, Verovany határában gyűrűzték 2021 novemberében, az akkor még 2 éves madarat, majd a helyszínen el is engedték.

gatyás ölyv hortobágy
Forrás: hortobágyi madárkórház

Az intézmény honlapja rámutat: a gatyás ölyv eredeti élőhelye a tundra- és az erdőstundra-övben található. Magyarországra csak telelni jönnek, általában októberben tűnnek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában