II. Debreceni Zsidó Utcafesztivál

2023.08.25. 16:46

Szétszórtságban, mégis egységben a világ zsidósága

A Szentföld és a diaszpóra párhuzama köré épült a Pásti utcai zsinagógában megrendezett nemzetközi tanácskozás.

Szakál Adrienn

A debreceni hitközség által szervezett konferencián a magyarországi zsidóság elöljárói és a társegyházak debreceni képviselői is részt vettek

Forrás: Czinege Melinda

Nemzetközi tanácskozással vette kezdetét pénteken a Debreceni Zsidó Kulturális Napok a Pásti utcai zsinagógában. A debreceni hitközség által szervezett konferencián a magyarországi zsidóság elöljárói és a társegyházak debreceni képviselői is részt vettek. A fővédnök Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írásban nyitotta meg a tanácskozást, majd Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár mondott köszöntőt. – Büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország kiváló kapcsolatot ápol Izraellel, és ahogyan most, a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. 

A debreceni és a határon túli testvérhitközségek ezen találkozója nemcsak a magyar zsidóság egyik legfontosabb eseménye, hanem mindannyiunk számára kitűnő alkalom arra, hogy megemlékezzünk a múltról, és kijelöljük az előttünk álló utat 

– fogalmazott.

Kitüntetett szerepben

Puskás István alpolgármester az idei konferencia egyik fókuszára, a diaszpórák jelentőségére hívta fel a figyelmet. – Úgy éljük az életünket itt, Debrecenben, hogy bár a világ és önmagunk számára is a kálvinista Róma vagyunk, a kulturális és felekezeti sokszínűségnek és a folyamatos dialógusnak köszönhetően az együttélés biztonságos és békés szigete a nagyvilágban – vélekedett a Debreceni Zsidó Kulturális Napok művészeti sokszínűsége kapcsán. 

Úgy fogalmazott: évszázados hagyományaik köteleznek arra, hogy így éljük az életünket, ebben a kulturális sokszínűségben pedig kitüntetett szerepe van a zsidó közösségnek és kultúrának.

A most megrendezett konferencia Puskás István szerint a debreceniség egy másik fontos pillérét is megmutatja, ami nem más, mint Debrecen sok évszázados felelőssége a régióban élő közösségek felé. – Debrecen nemcsak a városon belüli felekezetek és kultúrák találkozási pontja, hanem a régióé is. – A diaszpórák és az anyaország kapcsolata olyan történelmi helyzet, mely a zsidóság és a magyarok történetében egyaránt benne van – fűzte hozzá.

A tanácskozás résztvevőit a történelmi egyházak képviselői, Frölich Róbert országos főrabbi, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Krakomperger Zoltán általános helynök és Tiszántúli Református Egyházkerület küldötte is köszöntötte.

A Debreceni Zsidó Kulturális Napok és II. Debreceni Zsidó Utcafesztivál első programjaként nyílt meg csütörtökön a Berésit- Teremtés című tárlat a zsinagógában.

Akkor Horovitz Tamás hitközségi elnök először arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsidó időszámítás szerint néhány hét múlva az újév következik. – A debreceni zsidó közösségben, ahol máshol is, ez a legnagyobb zsidó ünnep, ilyenkor azok is betérnek a zsinagógába, akik az év más időszakában nem gyakorolják vallásukat – mutatott rá. majd a vasárnapig tartó zenei és gasztronómiai fesztiválra invitálta a közönséget. A hétvégi programokról a II. Debreceni Zsidó Utcafesztivál közösségi oldalán lehet tájékozódni, a programsorozat a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet- Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete társszervezésben valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában