Kiállítás

2023.08.24. 19:56

Berésit – Teremtés: vásznon át érkező üzenetek a Zsidó Kulturális Napok tárlatán – fotókkal

Debreceni és a városhoz kötődő alkotók tárlatával nyílt meg a Debreceni Zsidó Kulturális Napok.

Szakál Adrienn

A kiállítás csütörtök délután nyílt meg

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Zsidó Kulturális Napok és II. Debreceni Zsidó Utcafesztivál első programjaként nyílt meg csütörtökön a Berésit - Teremtés című tárlat a Pásti utcai zsinagógában. Először Heller Zsolt folkesztéta köszöntötte Láng Eszter kurátort és megjelenteket, majd Puskás István alpolgármester osztotta meg gondolatait a debreceni művészek alkotásait felvonultató válogatásról. – Kétszeresen is jeles alkalommal vagyunk itt, elsőként az őszi szezon megnyitóján, másrészt a tavaly életre hívott Debreceni Zsidó Kulturális Fesztivál miatt – mondta, majd a teremtés fogalmának művészettörténeti jelentőségét fejtette ki.

Minden képzőművészeti alkotás az újrateremtés gesztusát és tevékenységét, valamint az Isten által teremtett világ ember által felfoghatatlan végtelenségét, vagy annak csak egy részét próbája megfogni. Ha van valahol létjogosultsága a vizuális művészetnek, az a szakrális tér

– fogalmazott.

Pénteken konferencia is lesz

Horovitz Tamás hitközségi elnök először arra hívta fel a figyelmet, hogy a találkozó részeként pénteken rendezik meg a magyarországi és határon túli zsidó szervezetek és szövetségek konferenciáját. Először arról beszélt, hogy a zsidó időszámítás szerint néhány hét múlva az újév következik. – A debreceni zsidó közösségben, ahol máshol is, ez a legnagyobb zsidó ünnep, ilyenkor azok is betérnek a zsinagógába, akik az év más időszakában nem gyakorolják vallásukat – mutatott rá. Elmondta, hogy

az új év egyben újrateremtődés is, egyben az előző esztendő és önmagunk tetteinek számbavétele. Ez a gyakorlat is párhuzamba vonható a kiállítás címével, a teremtéssel.

– Szerencsés találkozás ez itt és most, azon a helyen, ahol olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik próbálják megismételni a megismételhetetlent, és létrehozni valamit a semmiből. Teremteni próbálnak, üzenni, jelen lenni – vélekedett Szénási Miklós író, újságíró.

A megnyitó után a zsinagógában Ádám Eszter operaénekes és Juan Pablo Esmok Lew argentin gitárművész estjét hallhatta a közönség. A találkozó programjairól itt lehet részletesen tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában