Programajánló

2023.06.21. 15:30

Féltucatnyi pusztaötös hajtó és ördöglovasok kápráztatnak el az idei Hortobágyi Lovasnapokon – fotókkal, videóval

A régmúlt hagyományai elevenednek meg ismét hazánk legismertebb tájegységén.

A sajtótájékoztató résztvevői a lovakkal ismerkedhettek és ízelítőt is kaptak a pusztaötös-programból

Forrás: Kiss Annamarie

Idén július 14. és 16. között rendezik meg az 55. Hortobágyi Lovasnapokat. Az esemény az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, melynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt, működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be szerda délelőtt, a Hortobágyi Csárdában.

Jobb oldalon Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

– Az ötös szám bűvöletében telik el az idei Hortobágyi Lovasnapok – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere utalva arra, hogy az eseményt 1965-ben tartották meg először (a koronavírus járvány miatt a 2020-as és 2021-es program elmaradt), Debrecen ötödik éve támogatója a rendezvénynek, s mindezek mellett idén ünnepli 50. születésnapját a Hortobágyi Nemzeti Park. 

A cívisváros első embere kiemelte, Debrecen Hortobágy nélkül elképzelhetetlen lenne, a debreceni identitás fontos eleme a két település történelmi kapcsolata. Debrecen gazdasága évszázadokon keresztül a Hortobágyon zajló pásztorkultúrára, állattenyésztésre támaszkodott.

Győrből is jönnek

– Ez a kapcsolat ma is él, abban a formában, hogy a két település nagy jó viszonyt ápol egymással közvetlenül, valamint a Nemzeti Parkon és a helyi gazdálkodó szervezeteken keresztül. Ennek szellemében indult útjára 2017-ben az az együttműködés, ami a Hortobágyi Lovasnapokat hivatott fellendíteni – osztotta meg Papp László. 

Hozzátette: a lovasprogramok mellett olyan kulturális események is lesznek, amelyek középpontjában a hagyományok tisztelete, a Hortobágy-puszta településeinek és a magyar népi kultúrának a történelme áll.

Közös műsort ad öt hajdúsági néptáncegyüttes, melyek közül négy Debrecenből érkezik. – Bízom benne, hogy a július 14-16 közötti időszak eseménydús programjai sok látogatót vonzanak majd és az időjárás is kegyes lesz – fogalmazott Debrecen polgármestere.

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Fülöp Bernadett, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a szervezésben mintegy ötven munkavállalójuk vesz részt, közülük 25-30 fő fellépőként is. 

A Hortobágyi Lovasnapok célja több mint fél évszázada a kulturális és nemzeti értékek bemutatása. Különböző területekről érkeznek a lovassport képviselői, valamennyi generáció megtalálja a számára megfelelő programot

 – mondta. Az ötös számmal kapcsolatban hozzátette: hat pusztaötös hajtó és egy meglepetés vendég érkezik, akik nem csak bemutatót tartanak, de különböző ügyességi feladatokban is összemérik tudásukat. Az eseményen részt vesznek a Győri Ördöglovasok.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Ez egy olyan rendezvény, ahol az emberek megtapasztalhatják, milyen is, amikor megáll az idő. A látogatók nem csak vendégek, hanem részesei is a kétnapos eseménynek. Ezért is nagyon jó gondozni a gyereklovasfalut, mely által azon fiatalokat is bevonhatjuk ebbe a kultúrába, akik esetleg eddig csak telefonon láttak pásztorokat

 – fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója. Jakab Ádám, Hortobágy község polgármestere köszönetét fejezte ki a szervezők felé. Mint fogalmazott, ez egy hatalmas lehetőség számukra, hiszen a rendezvénnyel együtt él, együtt mozog a település teljes lakossága. A szimbolikus számok sorát pedig azzal bővítette: idén 190 éves a hortobágyi Kilenclyukú híd.

Színes programok

Szombaton és vasárnap az esemény házigazdája, Gundel Takács Gábor várja a látogatókat a színpadon, a versenyek alatt és az egész területen. 

A Hortobágyi Lovasnapok egyik kiemelt programja a szombaton 18 órakor kezdődő „Arra van egy kőhíd rakva" címet viselő grandiózus néptánc produkció. Címét egy pásztor anekdotából kapta, mely a Béres András néprajzkutató, a Déri Múzeum igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója által szerkesztett könyvben található. Ezen az estén a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes közös produkcióját láthatja a közönség.

Jakab Ádám, Hortobágy község polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A gyereklovasfalu idén is több ezer négyzetméteren elterülő forgatagában mindhárom napon Bazsarózsa népi játékok, hatalmas szalmavár, Paprika Jancsi Csúzlizdája és élőszavas népmesemondás várja a kisebbeket.

Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak az érdeklődők, mialatt kortalan kézművesfoglalkozások zajlanak.

A lovasfaluban a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Langaléta Garabonciások, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Ládafia Bábszínház, a Szárnyas Sárkányok, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok boszorkányos ügyességét hozza el páratlan hangulatával. A Petőfi évfordulóra is emlékezve megjelenik Boka Gábor, akinek János vitéz darabja a mesélés öröméről szól.

A programot tradicionális pásztorételek egészítik ki, és kézműves vásáron kalandozhatnak a hazai, kézzel készült termékek iránt érdeklődő látogatók.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában