Hortobágyi Lovasnapok

2022.07.15. 20:00

Ostorcsattogástól, lónyerítéstől, népzenétől hangos most a puszta

Két év kihagyás után péntektől vasárnapig ismét várja vendégeit az 54. Hortobágyi Lovasnapok.

Forrás: Kiss Annamarie

A kelet-alföldi Máta településen megrendezett nagy múltú esemény legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, továbbá a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának és fogatgyűjteményének megismertetése.

Forrás: Kiss Annamarie

A nyitónapon ellátogattunk a helyszínre megnézni, hogyan népesül be a végeláthatatlan pusztaság. Az érkezésünkkor éppen félmeztelen férfiak csattogtatták ostoraikat lóháton: lovasshow szórakoztatta a (főként szalmakalapos) közönséget. A ráhangolódással tehát nem volt sok dolgunk, de ha más szemének más a tetszetős, jó hír, hogy a végeláthatatlan pusztában végeláthatatlan a várási forgatag sora is. Egy pillanat alatt beszippantja a látogatókat a „kiterített” csoda. Így esett velünk is. Még a pusztát betöltő népzenét is túlszárnyaló ostorcsattogás és kurjantás sem zökkentett ki, a szemet gyönyörködtető kézműves munkák sora egyszerűen lenyűgöző. Érdeklődtek is sorra a díszesre faragott szaru és famunkák; a fényes mázas tűzzománcok; szalmakalapok és bőrműves tárgyak előtt a hazai és külföldi látogatók. Megfordul ugyanis nem kevés határon túlról érkező vendég is a rendezvényen.

Forrás: Kiss Annamarie

Ideális családi program

Pénteken kora délután leginkább családokkal találkoztunk. Egy édesapa három gyermekével indult el felfedezni a programkínálatot, két állomás között bírtuk szóra a családfőt. Elmondta, nagyon örül annak, hogy ismét ellátogathatott a lovasnapokra, hiszen a járvány előtti években soha ki nem hagyta volna. Amióta pedig kisgyermekek vannak a családban, még inkább fontosnak tartja a programot, hiszen szeretné, ha gyermekei is megismerkednének a hortobágyi pásztorkultúrával, a magyar hagyományokkal.

Semmi kétség, a programkínálat erre tökéletes: a három nap alatt hatszáz lovas mintegy ezer lóval versenyez, továbbá négyszáz néptáncos és hatvan kézműves, iparművész mutatkozik be. Huszár, csikós és pusztaötös bemutatók mellett többek között méneshajtás, csikós bajnokság, fogathajtó és díjugrató versenyek várják a közönséget. Külön a gyermek lovasfaluban sok más mellett kézműves foglalkozások, néptánc előadások, bábjátékok szórakoztatják egész hétvégén a legkisebbeket, s ha elfáradnak az apróságok még élőszavas mesemondást is hallhatnak.

Szombaton a Nemzeti Vágta előfutamait követhetik a helyszínre kilátogatók, az este folyamán a döntő futamokra is sor kerül. Akkor, ott kiderül az is, ki vehet részt október első hétvégéjén a Nemzeti Vágtán. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában