Városnap

2023.06.24. 20:32

Díszpolgári címeit és egyéb kitüntetéseit is átadta Derecske a városnapon

Vállalkozó szellem és erős közösségek – a 392 éves város tartópillérei.

Forrás: Maróti Anna

A földre, amelyet pénteken az Aqua Manó Partyn taposta vidáman táncolva Derecske legfiatalabb generációja, 392 évvel ezelőtt ezer szabolcsi hajdú lépett rá, s kezdte el otthonának nevezni. 

A Hajdú-Bihar vármegyei mezőváros kétnapos rendezvénnyel ünnepelte, hogy 1631. június 23-án Gyulafehérváron megszületett az az oklevél, amelyben I. Rákóczi György erdélyi fejedelem hajdúkat hívott ide és hajdúvárosi kiváltságokat adott a településnek.

 A főtéren grillételekkel csillapíthatták éhségüket az érkezők mindkét nap; könyvbemutatótól a „Hajdú hagyományok nyomában” gyerekprogramokon, a kerékpáros felvonuláson, a Mandala Dalszínház előadásán, a helyi tehetségek fellépésén át a Deniz koncertig számos eseménnyel készült a szervező, a helyi művelődési központ. A szórakoztató programok között két, a lokálpatriotizmust erősítő kiemelkedő pillanata volt a szombat délutánnak: 15 órakor megnyílt a Járási Értéktár Kiállítás, majd 17 órától átadták a városi kitüntető címeket.

Előbbin Rácz Anikó polgármester elmondta, 10 éve, hogy ismét létrejöttek a járások az országban, 10 éves a derecskei járás, és 10 éve van lehetőség arra, hogy egy-egy helység értéktárban gyűjtse össze települési értékeit. 

Derecske Önkormányzata 2013-ban döntött a települési értéktár létrehozásáról, azóta pontosan 40 települési értéket vett az értéktár bizottság számba, ezek közül három – a derecskei szűrrátét és a rátétes szűr, valamint a Derecskei Gyümölcsös – a megyei értéktárba is bekerült.

 A járás települései a tárlaton most büszkeségeiket, értékeiket mutatják be abból az alkalomból, hogy 10 éve tartoznak ismét egy járásba.

Máig érvényes örökölt értékek

A kora esti ünnepi köszöntőn a városvezető a rövid történelmi visszatekintés után azt hangsúlyozta, hogy település sokat változott az évszázadok alatt, minden generáció hozzátette a maga részét a fejlődéséhez. A 19. század második, a 20. első felében gazdag társas élet zajlott, egyesületek, egyletek, dalárdák, olvasókörök alakultak egymás után. Ez a gazdag helyi közösségi élet a 20. század viharait követően újraindult, civil közösségek sokasága működik ma is itt. 

A polgármester úgy fogalmazott, olyan értékeket örököltek elődeiktől, amelyek ma is mérvadóak, amelyekre büszkék lehetnek, amelyek a Derecskére költözők számára is fontosak lehetnek. – Ma ezek közül kettőt emelek ki: a vállalkozószellem és az erős közösségek – mondta.

Ezután díjazták azokat a diákokat, akik az elmúlt tanévben eredményeikkel öregbítették iskolájuk és Derecske hírnevét, valamint kitüntető címmel ismerték el azokat, akik maradandót alkottak, példaként szolgálhatnak. A továbbiakban helyi művészeti csoportok mutatkoztak meg a színpadon, majd retro bulival és koncertekkel zárult az rendezvény.

A díjazottak

Az ünnepségen átadták a Derecske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által megítélt díjakat is.

Derecske Város Díszpolgára  kitüntető címet kapott dr. Berényi Dénes a városban az egészségügyi ellátás területén magas szakmai színvonalon végzett munkájának és közéleti tevékenységének elismeréseként. Szintén Derecske Város Díszpolgára kitüntető címet vehetett át dr. Szabad János, a városából elszármazottként a genetika tudományának területén végzett kiemelkedő kutatói, oktatói munkája elismeréseként, és Derecske településen a tudományok népszerűsítése terén végzett tevékenységéért.

Derecske Városáért Díjat adományozott a testület Szél Gábornak, a városban a néptánc hagyományainak kutatása és művelése területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Zákány József-díjjal ismerték el Tóthné Bene Juditot kimagasló szakmai, pedagógiai munkájáért, a gyermekek nevelésében, oktatásában végzett áldozatos munkájáért (ő később veszi át a díjat).

Díszoklevelet és ajándékkönyvet kapott Simon Petra 8/a osztályos tanuló (Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI) kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, valamint tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért. Hasonló elismerésben részesült Tivadar Lilien Ágnes 8/a. osztályos tanuló (Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI) kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, kiemelkedő közösségi munkájáért.

Elismerő oklevelet és könyvjutalmat kapott Horváth Nikolett 11/a. osztályos tanuló  (Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium) jeles tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, valamint tanulmányi versenyeken való eredményes részvételéért.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában