Kettős ünnep

2023.05.12. 12:50

Egykor fennmaradása is kérdéses volt, ma megszépülten adták át Biharnagybajomban – fotókkal

Csaknem 200 millió forint támogatásból valósultak meg a fejlesztések, melyek hivatalos átadását pénteken tartották.

Forrás: Kiss Annamarie

Immár megújult épület fogadja mindazokat, akik a vonatról a biharnagybajomi állomáson szállnak le, vagy épp onnan indulnak tovább útjukra. A biharnagybajomi állomás mintegy 90 millió forintból újult meg a Magyar falu program támogatásából. 

Biharnagybajom, MÁV, felújítás, vasútállomás, polgármesteri hivatal, Haon
Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Forrás: Kiss Annamarie

A pénteki átadóünnepségen Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte: a Magyar falu program célja az indulás óta a falvak drasztikus népességszám-csökkenésének megállítása. Mint mondta, ehhez a falvakban élő emberek életminőségét kell javítani fejlesztések révén.

– A program végrehajtása 2019-ben kezdődött, és nem gondoltam volna, hogy 2021-re, tehát két év alatt már közösségfejlesztésre is futja majd a forrásból. 2020-ban már nagyszabású mellékúthálózat-fejlesztési programot indíthattunk, 2021-ben pedig a MÁV-val kezdődött el az együttműködésünk, melynek révén kétmilliárd forint értékben, az országban számos helyszínen a már meglévő vasútállomás épületeket korszerűsítjük, újítjuk fel – mondta el a kormánybiztos.

Biharnagybajom, MÁV, felújítás, vasútállomás, polgármesteri hivatal, Haon
Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

Utak is épülnek

– A Magyar falu programnak köszönhetően a Hajdú4-es választókörzetben több települést is érint a vasútállomásokat célzó fejlesztés – mutatott rá Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy a biharnagybajomi állomáson túl a nagykereki és a Pocsaj-Esztár településeket érintő vasútállomás is megszépül. Ezen túlmenően Sárándon, Konyáron és Kismarján kisebb mértékű fejlesztések lesznek, így van, ahol a váróterem újul, van, ahová pedig új kerékpártárolót vagy padokat telepítenek. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, a jövőben szeretnék, ha kiépülne a Derecske-Berettyóújfalu vasútvonal.

Vitányi István a választókörzet útfejlesztési projektjéről is beszélt, és elmondta, a Magyar falu program ebben is nagy támogatást jelentett. – Nagyrábétól egészen Berettyóújfaluig 2,2 milliárd forintból újult meg az út, de 600 millió forintos fejlesztés révén Konyár és Derecske között is biztonságos utakon közlekedhetnek az autósok. Most a 4808-as út, a Debrecen-Hosszúpályi közötti 7,7 kilométeres szakasz is megújul egymilliárd forint támogatásból – részletezte.

Biharnagybajom, MÁV, felújítás, vasútállomás, polgármesteri hivatal, Haon
Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Modern, minden igényt kielégítő

A biharnagybajomi vasútállomás épülete kívül és belül megújult; a fejlesztés részleteiről Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója beszélt. 

Elmondta, az új padokkal és USB-töltőkkel ellátott asztalokkal felszerelt utasvárót a vágányok felőli oldalra telepítették át, megújult a forgalmi iroda, a tetőtér és a vizesblokk. Emellett az utasváróban elhelyeztek egy jegyautomatát, mellyel könnyedén válthatnak akár vármegyebérletet is az utasok.

De nem csak az épület, annak környezete is megszépült: mellépületeket bontottak le, új kerékpártárolót és padokat telepítettek.

Biharnagybajom, MÁV, felújítás, vasútállomás, polgármesteri hivatal, Haon
Szitó Sándor, Biharnagybajom polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Szitó Sándor, Biharnagybajom polgármestere emlékeztetett: volt idő, amikor kérdéses volt a bajomi vasútállomás fennmaradása. Mint mondta, nagy öröm a település számára, hogy nem szűnt meg az állomás, sőt, a mostanra helyi védettség alatt álló épület valódi éke lett a nagyközségnek. A polgármester figyelmeztetett, a továbbiakban térfigyelő kamerákat is telepítenek az állomásra.

Energetikailag is rendben van

A vasútállomás fejlesztésének átadója után az 1876-ban épült polgármesteri hivatalon elvégzett munkát is megtekinthették a jelenlevők. A hivatal épülete a Magyar falu program 25 millió forintos, valamint TOP Plusz 80 millió forintos támogatásából szépült meg. A belső terek felújítása mellett az épület energetikai fejlesztését is elvégezték. 

Szitó Sándor polgármester ismertette a beruházás részleteit, és elmondta, új irodahelyiségeket, teakonyhát, szerverszobát alakítottak ki, bútorokat vásároltak, szigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat, a fűtés- valamint világításrendszert.

Biharnagybajom, MÁV, felújítás, vasútállomás, polgármesteri hivatal, Haon
Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke
Forrás: Kiss Annamarie

Az ünnepségen részt vett Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke is, aki emlékeztetett: a fejlesztések, melyek a magyar kormány, és a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat koordinálásával megvalósulnak, egytől egyig a településeken élők érdekeit szolgálják. Az ünnepségen a vármegyei elnök a hajdú-bihari települések összetartozását jelképző, fából készült puzzle-t adta át Gyopáros Alpár kormánybiztosnak, valamint Szitó Sándor polgármesternek.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában