CsodaSzoba

2023.05.16. 14:03

Tíz éve nem kapott ilyen értékes adományt a Gyermekklinika Alapítványa

A Gyermekklinika Alapítványa „Gyermekeinkért” alapítvány részére egy felszerelt fejlesztőszobát adományozott a CsodaCsoport Alapítvány.

Magyarországon elsőként itt vehetik igénybe a kezeléseket államilag finanszírozott keretek között a beteg gyermekek

Forrás: Czinege Melinda

A CsodaSzobában több mint 11 millió forint értékben bútorok, fejlesztő eszközök, diagnosztikai tesztek, illetve egy robotikai készülék kapott helyet. A szobát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Részlege használja majd a jövőben. 

Magyarországon elsőként itt vehetik igénybe a kezeléseket államilag finanszírozott keretek között a beteg gyermekek.

– Egy olyan terápiás szobát sikerült berendeznünk, amely központjában egy rehabilitációs kezelésre alkalmas robot található – tájékoztatott Szabó Tamás, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Gyermekklinika Alapítványa „Gyermekeinkért” alapítvány kuratóriumi elnöke. Kifejtette, ez egy számítógép által vezérelt szenzor alapú készülék, amely a súlyos idegkárosodást szenvedett gyermekek rehabilitációjához nyújt segítséget. – Ez egy új dolog számunkra, egy újfajta fejlesztési irány, amelyet nagyon szeretnénk a jövőben is erősíteni. Sok olyan szolgáltatásunk van, melynek kiegészítéseként remekül használható majd az eszköz, amivel becsléseink szerint akár három ezer gyermeket is kezelhetünk évente – tette hozzá.

Papp Mária, Lázár Anita, Szabó Tamás, Sántha-Benkó Orsolya, Nagy Beáta Erika
Papp Mária, Lázár Anita, Szabó Tamás, Sántha-Benkó Orsolya, Nagy Beáta Erika 
Forrás: Czinege Melinda

Nagy Beáta Erika egyetemi tanár, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Részleg vezetője úgy fogalmazott, hogy minden elgondolásukat és céljukat felülmúlta ez a fejlesztés. – Sokszor tapasztaljuk, hogy főként az apróbb falvakban élő beteg gyermekek semmiféle terápiát nem tudnak igénybe venni az adott településen. Ennek többnyire szociális okai vannak. A rehabilitációs osztályon több hetet bent töltve nagyon jó eredményeket tudtunk elérni a különböző szakemberek segítségével, a robot az ő munkájukat egészíti ki. A beteg gyermekek olyan neurokognitív funkcióit is tudjuk ezután fejleszteni, amelyre eddig nem állt volt lehetőségünk. 

Az öt típusú terápiás rendszer, egyenként hat fejlesztő programot nyújt, a gép szenzorai minden végtagra elhelyezhetők

– ismertette.

Lázár Anita, a CsodaCsoport Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy a CsodaCsoport – jótékonysági licitcsoportban zajló gyűjtések során átfogó képet kaptak arról, hogy országosan milyen lehetőségeik vannak a fejlesztésre szoruló gyermekeknek. – Sajnos azt láttuk, hogy az állami fenntartású intézményekben szerényebb és korlátozottabb alternatívák állnak rendelkezésre. 

Másfél évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy szeretnénk egy saját nonprofit fejlesztőházat kialakítani a keleti országrészben. Ennek érdekében közösségi adománygyűjtő kampányt indítottunk, amelyhez számos cég is csatlakozott. Elkezdtünk tárgyalni az önkormányzatokkal, de folyamatosan falakba ütköztünk. A rendelkezésre álló összeget úgy szerettük volna felhasználni, hogy az eredeti célunktól ne térjünk el 

– emelte ki. Végül debreceni Gyermekklinika mellett döntöttek, többek között azért, mert itt az infrastrukturális lehetőségek már adottak voltak egy fejlesztőszoba kialakításához.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában