Hol kötelező?

2023.05.02. 14:41

Most akkor vigyünk maszkot a debreceni kórházakba menet, vagy ne?

Honnan lehet tudni, hogy melyik intézmény él az önrendelkezési jogával?

Tartsuk még magunknál, vagy nincs már rá szükség?

Forrás: illusztráció / MW-archív

Ahogy arról a Haon is beszámolt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ május elsejével feloldotta a kötelező maszkviselésről szóló határozatot az egészségügyi és a szociális intézményekben.

Sokan azonban még nem mernek megválni a táskában lapuló, váratlan helyzetre tartogatott maszktól, ugyanis a rendelkezés szerint az egyes intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, továbbra is előírják-e dolgozóik vagy a látogatók számára a maszkviselést.

Az ember könnyen tanácstalan lesz, és felmerül a kérdés:  ha egy vizsgálatra megyünk az OTI-ba, vagy meglátogatnánk egy mandulaműtéten átesett rokont, forduljunk-e vissza az otthon felejtett maszkért? Hová kell, és hová nem?

Hogy tisztázzuk a bizonytalanságot, megkerestük a Debreceni Egyetem Klinikai Központját, van-e olyan részlegük, ahol továbbra is fenntartják a rendelkezést. Az alábbi választ kaptuk a sajtóközponttól:

Jelenleg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ minden szervezeti egységében feloldották a maszkviselés szabályát. Egyedi esetekben, például az intenzív osztályokon súlyos állapotú, az immunrendszer működésének zavarával küzdő (immunszupprimált) betegeknél, elnöki utasítás alapján az adott osztály vezetője jogosult a maszk viselését elrendelni a látogatás idejére

 – írják.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában