Gyors segítség

2023.05.22. 13:41

A DKV felkészült az életmentésre – fotókkal, videóval

A debreceni tömegközlekedési vállalat három telephelye is csatlakozott az Országos Mentőszolgálat Élet Mentő Pont kezdeményezéséhez.

Forrás: Czinege Melinda

Naponta átlagosan hetvenen szenvednek el hirtelen szívhalált Magyarországon. A DKV a tavalyi évben összesen mintegy 200 alkalommal kérte a mentőszolgálat segítségét utasrosszullét miatt. Ezért a debreceni vállalat és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Észak-Alföldi Regionális Mentőszervezete együttműködésének újabb állomásaként a társaság három telephelyén alakított ki Élet Mentő Pontot. Mindezzel egyidőben összesen 80 dolgozó vállalta önként, hogy részt vesz a kezdeményezéshez kapcsolódó képzésen. A részletekről hétfő délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a debreceni tömegközlekedési vállalat Petőfi téri indítópontján.

Debrecen egy gondoskodó város, és ez nemcsak szavakban, hanem tettekben is érzékelhető. Minden olyan akciót, ami a lakosságnak akár az egészségügyi biztonságérzetét növeli, támogatunk

– hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. 

Széles Diána alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Elmondta, az OMSZ kezdeményezése ugyan 2018-ban indult, azonban már azelőtt is jellemző volt a városban, hogy magánszemélyek, vállalkozások szereztek be, adományoztak közintézeteknek defibrillátorkészüléket. A mentőszolgálat kezdeményezése ettől azzal több, hogy az életmentéshez szükséges képzést is biztosítják az Élet Mentő Pont programhoz csatlakozók munkavállalóinak. – A gondoskodó város programunk külön is foglalkozik az életmentéssel, hiszen minden tizedikes gyermek, aki a Pósa utcán egészségügyi szűrésen vesz részt, megfelelő életmentési oktatást is kap a mentőszolgálat munkatársaitól – tette hozzá. Céljuk, hogy a fiatalok már köziskolában megszerezzék azt a felkészültséget, hogy egy vészhelyzet esetén segíteni tudjanak. Az alpolgármester tovbbá kiemelte, az országban eddig 30 Élet Mentő Pontot hozott létre az OMSZ, ebből Debrecenben május 23-tól már 11 lesz.

Még a DKV-vezérigazgató is elvégezte az életmentő képzést  

– Az Országos Mentőszolgálat regionális szervezetével egy stratégiai együttműködést indítottunk el. Márciusban volt az, amikor a járműveinket alkalmassá tettük arra, hogy a „Mentőre vár” felirattal információs szolgáltassanak az érkező mentőknek, arra jár embereknek. Most a második szakaszához értunk ennek az együttműködésnek – mondta Tóth Szabolcs, a DKV vezérigazgatója. A tömegközlekedési vállalat három telephelyére, a Petőfi, a Salétrom és a Kígyóhagyma utcai telephelyekre szereztek be defibrillátorkészülékeket.

 Mindemellett a cég nyolcvan munkavállalója, köztük a vezérigazgatóval és két igazgatósági taggal, valamint a járművezetők jelentős hányadával, vállalta a kapcsolódó képzés elvégzését.

Tóth Szabolcs, a DKV vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

AZ OMSZ applikációjával is életet menthet

– Az Életmentő pont védjegyet 2018-ban indítottuk Csató Gábor főigazgató kezdeményezésére. Ennek feltétele, hogy azok a cégek, intézmények, amelyek vállalják, hogy beszereznek egy ilyen életmentő készüléket, azt működtetik és szükség esetén segítenek, azok számára  a mentőszolgálat biztosítja a szükséges oktatást, elméleti képzést – mutatta be Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója.

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

 Kiemelte, számos ponton népszerűsítik a mentőszolgálat életmentő applikációját, melynek hirdetésivel akár a DKV járatain is találkozhatnak az emberek. Ezen alkalmazásnak jelentősége egyebek mellett az, hogy érdekes és értékes információkat nyújt a felhasználó számára, illetve rajta keresztül akár egy gombnyomással hívható a központi segélyhívó (112) szám. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában