Szűrővizsgálatok

2023.02.07. 12:46

Tizenegy gyermek menekült meg a haláltól Debrecenben

Több mint 12 ezer tanuló szűrővizsgálatát végezték el a DAEFI-ben.

Forrás: Kiss Annamarie

Százmillió forinttal támogatta tavaly az önkormányzat a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI), ahol az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatoknak köszönhetően 2021/22-es tanévben összesen 12 ezer 599 gyerek vizsgálatát végezték el. A program keretében 11 tanulónál állapítottak meg Wolff–Parkinson–White-szindrómát, mely kezelés nélkül életveszélyes lehet. 

A betegség csakis EKG-val szűrhető ki, tavaly 11 gyereknél diagnosztizálták ezt a betegséget, akiket azóta megműtöttek, ezáltal túl vannak az életveszélyen

 – mondta Papp Csaba, a DAEFI igazgatója.

Mint azt Papp László polgármester kiemelte, ennyire komplex, mindenre kiterjedő, gyerekekre fókuszáló, prevenciós és egészségügyi program nincs még egy az országban. A DAEFI modelljének alapötlete és különlegessége abban áll, hogy a kötelező vizsgálatoka  a gyerekek számára osztályonként, egy központi részen végzik. Az intézet az önkormányzat által biztosított 100 millió forintot infrastrukturális fejlesztésekre, valamint eszközbeszerzésekre fordította. – Hamarosan például a Kishegyesi út felől impozánsabb bejárat teszi majd lehetővé a központ megközelítését, illetve vásároltunk 6 darab fogorvosi széket is – mondta Papp László. A polgármester hozzátette: a DAEFI tevékenységét egy komoly összvárosi sportprogram, a Mozdulj, Debrecen! is kiegészíti, mely elébe próbál menni a mozgásszervi problémáknak. 

Széles Diána hozzátette, feladatuknak tartják, hogy a debrecenieket szemléletváltásra ösztönözzék. Az alpolgármester úgy véli, más önkormányzatok inkább kötelező feladatként tekintenek az iskolaegészségügyi programra, Debrecen pedig a lehetőséget látja benne, ennek biztosításához azonban komoly gazdasági háttér kell. 

Mi nem azt nézzük, mennyibe kerül, hanem azt, hogy valóban segítsünk és gondoskodjunk a város polgárairól. Ha 10 gyerek életén tudtunk segítene, akkor azt gondolom, hogy minden befektetett forint megéri

 – nyomatékosította Széles Diána, majd hozzátette: ehhez hátteret az ad, hogy Debrecen egy erős város, ahol olyan gazdasági lehetőségek vannak, valamint olyan munkahelyteremtő beruházások jönnek, amelyek jóvoltából finanszírozni tudjuk ezeket a programokat. 

PTZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában