gyors segítség

2020.01.27. 16:38

Átadták Debrecen első Élet Mentő Pontját a Hatvan utcán

Magyarországon naponta 70 ember veszíti el életét hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen, mely évente több ezer halálesetet jelent.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. Ezt a célt szolgálja immár a Hatvan utcai Nap Patikában elhelyezett félautomata defibrillátor is, melyet hétfőn adtak át ünnepélyes keretek között.

Fotó: Molnár Péter

– A korai észlelés, újraélesztés és defibrillátor használat életeket menthet. Az Élet Mentő Pont az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) védjegye, egy társadalmi felelősségvállalást tükröző márka, melyhez cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók csatlakozhatnak, ha megteremtik az azonnali életmentés feltételeit – mondta dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ Észak-Alföld régiójának igazgatója, hangsúlyozva: rendkívül fontos, hogy a laikusok is megtanuljanak újraéleszteni, hogy minél több emberen lehessen segíteni.

A város első Élet Mentő Pontja védjegyet a Nap Patika érdemelte ki. Dr. Korcsmáros Ferenc elmondta, mindez azért is fontos, mert a gyógyszertárban a rizikócsoportba tartozó betegek nagy része megfordul, de természetesen remélik, minél kevesebbszer lesz szükség az életmentő eszköz használatára. Arra biztatják a helyi cégeket, intézményeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez, hogy a város minél több pontján tudjanak segíteni a bajba jutott embereken.

Dr. Ungvári József gyógyszertárvezető elmondta, a Nap Patika Debrecenben harmadikként, 1802-ben nyitotta ki a kapuit, és büszkék rá, hogy ezentúl akár az újraélesztésben is segíthetik az embereket.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában