Kiállításmegnyitó

2023.05.03. 15:44

A világ egyik legnagyobb csodáját mutatják be a debreceni Borsos-villában

Megnyitották a Természettár új, A tiszavirág elnevezésű tárlatát a Borsos-villa Közösségi Házban szerdán.

Május 3-án, szerdán 14 órakor nyílt meg a Természettár legújabb, A tiszavirág című tárlata

Forrás: Kiss Annamarie

A Tisza jellegzetes rovarával, a tiszavirággal, egyebek mellett annak fejlődésével és ökológiai szerepével ismerkedhetnek meg azok, akik betérnek a DEMKI Borsos-villa Közösségi Házba, ott ugyanis május 3-án, szerdán 14 órakor nyílt meg a Természettár legújabb, A tiszavirág című tárlata. A kiállítás megnyitóján Halász D. János, a DEMKI ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Lenner Ádám Hungarikum gazda, – akinek a kezdeményezése által vált Hungarikummá a tiszavirágzás – szólt néhány szót. Felidézte saját emlékeit, amikor személyesen nézhette végig a kérészek rajzását a szőke folyón. 

Kiemelte: a tiszavirág az egyetlen élő természeti értékünk, és elmondta, az, hogy a Hungarikumok közé emelték ezt a különleges csodát, segíthet a faj túlélésében. 

– Tízből kilenc tiszavirág eltűnt. Sajnos ma már sokkal kevesebb van, mint régen. Szinte már csak Magyarországon van jelen a tiszavirágzás, a többi országban elenyésző módon. Az viszont jó hír, hogy a megmaradt állomány erős, és ha teszünk értük, akkor garancia, hogy a gyerekeink és az unokáink is látni fogják. A kultúránk része az, hogy megőrizzük a második legnagyobb folyónk virágzását 

– hangsúlyozta.

Rövid életük a szerelemé

– A 2000-es évek elején egyedülálló kezdeményezés bontakozott ki hazánkban, melynek célja volt, hogy a nemzeti értékeket összegyűjtse, és értéktárakba rendezze. A mozgalom legfőbb célkitűzése az értékek megfelelő védelme és nyilvántartása, valamint a következő nemzedék számára történő megőrzése volt. Ez a Hungarikum – emlékeztetett a tárlatmegnyitón Váradi Zoltán. A Természettár vezetője szerint életünkben két természeti csodát mindenképpen érdemes megismernünk, az egyik a daruvonulás, a másik pedig a tiszavirágzás. Utóbbi jelenség kész csoda, a kérészek néhány napig gyors táncot járnak a folyó felett, majd befejezik az életüket. – Ez a néhány órás időtartam semmi másról nem szól, csak a szerelemről. Évezredek óta teszik ezt, utolsó leheletüket már a vízben végzik. Szárnyuk, mint milliónyi szirom virágba borítja az öreg folyót – fogalmazott Váradi Zoltán, hozzátéve, ez a természeti csoda költőket, írókat, zeneszerzőket ihletett meg, de jelen van a motívum a népi- és a képzőművészetben is.

A tiszavirágzásról szóló anyagot első körben a Vénkerti Általános Iskola diákjai tekinthették meg, de aki lemaradt a tárlatmegnyitóról, nem kell, hogy búslakodjon, hiszen a kiállítás nem tiszavirág-életű. Két teljes hétig, május 17-ig látogatható. 

BBI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában