Nyitott szertárkapuk

2023.05.28. 15:38

Debrecenben is kipróbálták, milyen tűzoltónak lenni – ez ám a gyermeknap! – fotókkal

Ismét kinyíltak a laktanyák szertárkapui: gyereknap alkalmából térhettek be a különleges helyszínre a látogatók.

Összesen 21 hajdú-bihari laktanyába nyerhettek betekintést a kíváncsi gyerekek és családtagjaik

Forrás: Molnár Péter

Több mint ezer látogató fordult meg május 28-án, vasárnap a debreceni tűzoltólaktanyában, a Böszörményi úti intézmény is csatlakozott a Nyitott szertárkapuk elnevezésű programhoz. Nem a debreceni volt az egyetlen a vármegyében, összesen 21 hajdú-bihari laktanyába nyerhettek betekintést a kíváncsi gyerekek és családtagjaik, országosan pedig több mint 400 laktanya fogadott ma látogatókat.

Már a délelőtti órákban várták az érdeklődőket a debreceni tűzoltók a Böszörményi úton, s ott sok más mellett a magasból mentést és az alpintechnikai eljárást is bemutatták a gyerekeknek. A Haon is látogatást tett a helyszínen. Érkezésünkkor izgatottsággal kongatták a vészharangot a lurkók, mások tűzoltóruhába bújtak, és akadtak, akik a kiállított öt tűzoltójárművet vették közelebbről szemügyre.

Nem csak kaland, hasznos tudás is

Nem először látogatott el a rendezvényre a Csőke család. – Felvettük a ruhát – kiáltotta Ádi, amikor odaléptünk a családhoz, míg bátyja, Dávid azonnal tudtunkra adta: ő már tisztában van azzal, hogyan kell hívni a tűzoltókat. – Úgy is lehet, hogy egy-egy-kettő, és úgy is lehet, hogy 105 – bizonygatta ismereteit a kisfiú. Számukra tele volt izgalmas kalanddal a látogatás, de ezzel nem voltak egyedül.

Édesapjával érkezett a tűzoltókhoz Vizsolyi Petrik, aki már-már otthonosan járt fel és alá a laktanyában. A kisfiú egészen pici kora óta láthatja ezt a teret, apukája ugyanis itt dolgozik tűzoltóként. Hiába ismerős már a terep, a kaland Petriknek is kaland, ő is örömmel pattant fel a tűzoltóautóra, és ahogy kell, a sisakot is a fejébe húzta.

Az esemény egyik fontos célja az együtt dolgozó tűzoltók közösségének építése. 

A helyszínen Papp-Kunkli Nóra, a vármegyei katasztrófavédelem szóvivője rámutatott: nagyon sok kollégája érkezett a családjával, ami egyértelműen jó visszajelzés számukra. Elmondta, hogy a látogatók sok hasznos információt is megtudhattak a nap folyamán. Szó esett többek között arról, hogyan telnek a tűzoltók mindennapjai a laktanyában, emellett a helyszíneken próbariasztásokat is tartottak, ezzel szemléltették azt, miként járnak el a szakemberek, amikor tűzesethez, balesethez riasztják őket. – Beszéltünk arról, miből alakulhat ki lakástűz, és szó volt arról is, miért fontos például elsőbbséget adni a vonuló tűzoltóknak. Azt is tisztáztuk, pontosan hogyan kell bejelentést tennie egy tűzesetet észlelőnek, és azt is, mi az, ami például műszaki mentésnek számít – sorolta a szóvivő.

A nyílt nap így nem csak a legkisebbeknek, a felnőtteknek is hasznos lehetett. A közvetlen találkozás alkalmával a szakemberektől kérdezni is lehetett, s jól látszik, hogy ez a lehetőség közelebb hozza egymáshoz a civileket és a tűzoltókat. A gyerekeknek pedig akár életre szóló élmény lehet egy ilyen közvetlen találkozás, nem egy óvodás tesz ilyenkor ígéretet: ha nagy lesz, ő bizony tűzoltó lesz.

…és ki tudja? Ha így alakul, egy biztos: megható lesz visszanézni azokat a fotókat, melyeket ma készíthettek a szülők a nyitott laktanyákban.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában