Közgyűlés

2023.04.26. 15:51

További területeket értékesítene Debrecen, a vételár egy részét a DKV kaphatja meg

Az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben és a Tócóvölgyben lévő ingatlanokat adnának el.

Az épülő gyártól (képünkön) északra építési telkeket alakítanak ki

Forrás: Fotó: MW-Archív

Az Észak-nyugati Gazdasági Övezet területén található hét ingatlan versengő ajánlatkérés útján történő értékesítéséről is döntenek majd a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Mint az előterjesztésben áll, a BMW Manufacturing Hungary Kft. Debrecenben, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben egy gépjárműgyártó üzemet hoz létre. A megvalósítás helyszínéül szolgáló mintegy 400 hektár nagyságú ingatlantól északra található területen építési telkeket alakítanak ki.

A Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. hét ingatlanra vételi ajánlatot tett az önkormányzat részére; e területeket a város gazdaságfejlesztési elképzeléseivel összhangban a közeljövőben – elsősorban a BMW lehetséges beszállítói számára – újabb munkahelyteremtő beruházások megvalósítása érdekében kívánják értékesíteni. 

Az ingatlanforgalmi szakértők által megállapított forgalmi értékek legmagasabbika 2 milliárd 46 millió forint, ez az egyik, 45 hektáros ingtalan kétharmad részére vonatkozik, mely az önkormányzaté (egyharmada a DING Kft-é), ezt a 30 hektáros részt vásárolná meg a DING és a DV. A legkisebb érték, 71 millió 671 ezer forint egy másfél hektáros területé.

Az előterjesztő, Papp László polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy az önkormányzat a szóban forgó ingatlanokat – az ingatlanforgalmi szakértők által megállapított forgalmi értéknek megfelelő induló licitár megjelölésével – versengő ajánlatkérés útján, külön-külön értékesítse azzal, hogy az eljárásban a DING Kft. és a DV Zrt. vegyenek részt.

Egyben adnák 

A Tócóvölgyben található tíz, „beépítetlen terület” megnevezésű, különböző telekalakítási szabályok alá eső, 0,45 hektár és 2,15 hektár közötti nagyságú ingatlan versengő ajánlatkérés útján történő együttes értékesítéséről is döntenek a debreceni képviselők a csütörtöki ülésükön. 

Az ingatlanforgalmi szakértők az ingatlanok együttes forgalmi értékét 4 milliárd 203 millió 127 ezer forint (31 ezer 7 forint /négyzetméter) összegben állapították meg.

Az előterjesztő, Papp László polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a szóban forgó ingatlanokat versengő ajánlatkérés útján, együttesen értékesítse azzal, hogy az eljárásban a Cívis Ház Zrt. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vegyenek részt, továbbá hogy a Magyar Államot elővásárlási jog illeti meg. 

A polgármester azt is javasolja, hogy a vételárat a vevő a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. részére fizesse meg, ennyivel csökkentve az önkormányzat veszteségkompenzáció címén fennálló kötelezettségét a DKV Zrt.-vel szemben.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában