A város napja

2023.04.11. 12:08

Őket díjazta a városnapon Debrecen – fotókkal

Debrecen város napja alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a képviselő-testület április 11-én a Kölcsey Központban.

Debrecen város díjazottjai

Forrás: Molnár Péter

Méltóképpen ünnepelte a város Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának 330. évfordulóját kedden a Kölcsey Központban. A városnapi ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere közöntőjében kiemelte: 

a cívisek elismerését megszerezni nem könnyű, s ezen attitűdnek a debreceniségből táplálkozó sok évszázados hagyománya, és páratlanul erős lokálpatrióta alapjai vannak.

 Emlékeztetett arra, hogy amikor Debrecen az elmúlt évszázadok viharaiban sorsfordító döntések előtt állt, mindig támaszkodhatott polgárainak munkabírására, szorgalmára, és vezetőinek jövőbelátó bölcsességére. Úgy fogalmazott: a város erejének, haladásának és fejlődésének mindenkor örök erőforrása polgárainak szorgalma, városszeretete, és jövőbelátó bölcsessége volt. 

Mindig megtaláltuk azt az utat, amely előre vitte Debrecent, amelynek köszönhetően az elmúlt évszázadokat vizsgálva kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy a város pályája folyamatosan, minden világrengető esemény ellenére is felfelé ível

 – mondta a polgármester, aki szerint ma úgy beszélhetünk Debrecenről, mint hazánk és Közép-Európa egyik legmeghatározóbbá váló városáról.

Papp László városnap Debrecen ünnepi közgyűlés
Forrás: Molnár Péter

Éltek a lehetőséggel

Papp László felidézte Debrecen történelmének korszakhatárait, s emlékeztetett arra, hogy a cívisváros mindig lehetőségként tekintett a változásra, a jövőre. – Debrecen jól sáfárkodott az elmúlt évek, évtizedek lehetőségeivel, amelynek köszönhetően kilépünk az átlagos vidéki magyar városok szerepköréből – hangsúlyozta. 

Ma egy, a tradícióit megőrző, de nemzetközi horizonton is gondolkodni képes Debrecent kell építenünk. Akkor vagyunk képesek fejlődni, ha a helyi tradíciókra, a lokális értékekre építve, de a nemzetközi folyamatok lehetőségeit kiaknázva gondoljuk át, és tervezzük meg Debrecen közép- és hosszú távú jövőjét

 – szögezte le.

Az ünnepségen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat elnöke átadta Papp László polgármesternek a vármegyeiek összetartozását jelképező Bocskai-szablya másolatot, valamint azt a fából készült puzzle-t, amely a teljes vármegyét ábrázolja.

Forrás: Molnár Péter

Díjakat adtak át

A hagyományokhoz híven az ülés keretében elismeréssel jutalmazták azon városbéli polgárokat, akik tetteikkel, munkájukkal kimagasló teljesítményt értek el. A díjazottak eltérő életúttal rendelkeznek, de egy közös bennük: jelentős mértékben járultak hozzá Debrecen történelmi örökségéhez.

Díszpolgári címet idén Fahidi Éva holokauszt-túlélő, valamint Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita kapott.

Pro Urbe-díjat György Géza, az Alföldi Nyomda Zrt. elnök-vezérigazgatója; prof. dr. Juhász István tanszékvezető, sebész, bőrgyógyász, onkológus szakorvos; továbbá Püski Lajos, a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség vezető lelkésze vehetett át az ünnepségen.

Déri Frigyes díjat idén Szabó Péternek, a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatójának, valamint Szűcs Gyulának, a SzinorgUniversal Zrt. elnök-vezérigazgatójának ítélt a debreceni közgyűlés.

Mecénás-díjat kapott Harangi Emil és Harangi Sándor, a Metál-Sheet Fémipari Kft. ügyvezetői, valamint Katona Zoltán, a Katker 2005 Kft. ügyvezetője.

BBI


A kitüntetettek 

Díszpolgárok

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Fahidi Éva
Forrás: Molnár Péter

Fahidi Éva Debrecenben született, és itt is érettségizett 1943-ban, a Svetits Katolikus Leánynevelő Intézetben. 1944. június 26-án a családjával együtt innen hurcolták koncentrációs táborba, ahol nemcsak szüleit és egyetlen testvérét, hanem a holokauszt során összesen 49 családtagját veszítette el. A világháború végén egy halálmenetből szökött meg, s került később haza Magyarországra. Külkereskedőként ment nyugdíjba. 2003-ban a stadtallendorfi múzeum felkérésére németül írt egy visszaemlékezést, majd 2005-ben Anima Rerum – A dolgok lelke címmel jelentek meg emlékiratai, melynek egy részéből Németországban tankönyvi szöveg lett. Túlélőként, kortárs szemtanúként különböző hazai és nemzetközi rendezvényeken vesz részt, rendszeresen felemeli hangját a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen a nemzetközi és a magyar sajtóban. Küldetésének tekinti, hogy a fiatal generáció megőrizze a holokausztot az emlékezetében. Több debreceni középiskolában, egyetemi és városi rendezvényen is találkozott már a fiatalokkal; konferenciákon, kiállításokon vett részt és képviselte küldetését. 2015-ben főszerepet vállalt a Tünet együttes Sóvirág című modern táncprodukciójában, majd a Létezés eufóriája című filmben, melyek életét, az őt ért traumákat elevenítik meg.

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Kocsis Fülöp
Forrás: Molnár Péter

Kocsis Fülöp Szegeden született 1963-ban Kocsis Péter néven. 1983 és 1989 között a Görögkatolikus Papnevelő Intézet növendéke volt Nyíregyházán, ezt követően Rómában a Pápai Szalézi Egyetemen tanult. Máriapócson szentelték pappá 1989-ben. 1995-től a belgiumi Chevetogne-i bencés monostorban készült a szerzetesi életre. Fogadalmát 1998-ban tette le, szerzetesi neve Fülöp lett. 2008-tól hajdúdorogi megyéspüspök és két éven át miskolci apostoli kormányzó volt. 2015-ben költözött Debrecenbe, itt iktatták a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitájává, így a város a Magyar Görögkatolikus Egyház székhelyévé vált. Kocsis Fülöp társadalmi szerepvállalásnak köszönhetően a városban a görögkatolikus jelenlét folyamatosan növekszik, újabb intézmények, templomok és közösségi terek jönnek létre. Érzékenysége nemcsak a helyi közösségek támogatására irányul, hanem szívén viseli a világban üldözött keresztények sorsát is. Többször járt Libanonban és a háború sújtotta Szíriában. Útjai során személyesen vitte el a magyar emberek adományát a háború miatt szenvedőknek. Az élet szeretete vezeti az extrém kihívásokban is: láthattuk már őt motorozni, siklóernyőzni, sziklát mászni, vízisízni vagy épp a debreceni tűzoltólaktanya gyakorlópályáján. Jelmondata: „Erőm a gyöngeségben.”

Pro Urbe díjasok

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
György Géza
Forrás: Molnár Péter

György Géza 1978-ban diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ezt követően a Hajdú-Bihar Megyei Tanács Ipari Osztályán kezdett dolgozni, majd 1989-től a Biogal Gyógyszergyár közgazdasági főosztályvezetője lett. Tevékenysége 1992-től fémjelzi az Alföldi Nyomda munkáját. Ebben az évben nyerte el a nyomda igazgatói posztját. Elnök-vezérigazgatóként meghatározó szerepe volt abban, hogy a nyomda sikeres, tradicionális magyar tulajdonú debreceni vállalatként tudott megmaradni, fejlődni. Magas fokú szakmai és elméleti tevékenysége a gyártási, technológiai és logisztikai fejlesztés területén az iparágban kimagasló eredményhez vezette az Alföldi Nyomdát, mely így országos szinten is hozzájárult a nyomdászszakma presztizsének növeléséhez. György Géza több, mint négy évtizedes munkásságával, szakmai, közéleti és mecénási tevékenységével kiemelkedő mértékben járult hozzá Debrecen gazdasági fejlődéséhez, egy hagyományos iparág fennmaradásához és a XXI. századi elvárásoknak való magas színvonalú megfeleléséhez. Szakmai és közéleti tevékenységét több alkalommal is díjazták, így többek közt Debrecen Város Hatvani-díjának is birtokosa. 2003-tól tíz éven keresztül volt a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnökségi tagja.

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Prof. dr. Juhász István
Forrás: Molnár Péter

Prof. dr. Juhász István 1981-ben cum laude diplomázott általános orvosként. Egyetemistaként a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei vezetősége tagja és a DOTE Hallgatói Alapszervezet irányítója volt két cikluson át. Fiatal orvosként a Debrecen Városi Vöröskereszt vezetőségének aktív tagja volt, évekig a véradások szervezésében és az elsősegélynyújtás oktatásában vett részt.  Később változatos szakmai - bőrgyógyászati, onkológiai és égési - témájú ismeretterjesztő előadásokat tartott. Évtizedek óta oktatja az orvos- és fogorvostan-hallgatókat sebészetből és bőrgyógyászatból mind magyarul, mind angol nyelven. Részt vesz a rezidensek oktatásában, valamint a szakorvosok posztgraduális bőrsebészeti képzésében is. 1994-ben lett kandidátus, majd PhD, tudományos munkássága a sebgyógyulást és a bőrgyógyászati onkológiát érinti. Alapító tagja a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Kutatások doktori iskolájának. A Magyar Sebkezelő Társaság egyik alapítója, a Magyar Égési Egyesület elnöke és a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára volt, nyolc éven át az Európai Égési Egyesület főtitkáraként is tevékenykedett. Munkáját Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal és a Magyar Dermatológiai Társulat Kaposi Mór-emlékérmével ismerték el, emellett a Cseh Purkinje Orvostudományi Társaság tiszteletbeli doktora.

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Püski Lajos
Forrás: Molnár Péter

Püski Lajos 1990-től a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség vezető lelkésze. Aktívan vesz részt korosztályokhoz kötődő ifjúsági csoportok, bibliakörök, 300 fős, több generációs gyülekezeti nagytáborok, az összetartozás napja, hajléktalanok étkeztetése, lelki segítségnyújtás, kulturális programok szervezésében. Vezetésével a gyülekezet presbitériuma – a bibliai küldetésnek megfelelően – a 2010-es évek közepétől kezdte el egy új közösség, az úrréti gyülekezet plántálását, szervezését. Az új gyülekezet indulásához a nagyerdei gyülekezet tapasztalatot, tagjai sorából segítőket és anyagi támogatást biztosít a mai napig. A nagyerdei közösségépítési modellről szól Püski Lajos az Érdeklődéstől elköteleződésig című, missziói és gyülekezetépítési – Magyarországon hiánypótló – könyve. A közösségépítésről határon innen és túl több, mint száz előadást tartott. Két éve a Tiszántúli Református Egyházkerület megválasztotta lelkészi főjegyzőjének. Ezen missziói tapasztalatait hasznosítja immár püspökhelyettesi szolgálataiban is.  Püski Lajos munkássága mintaként szolgál az egymást segítő közösségek létrehozására, fenntartására, bővítésére.

Déri Frigyes-díjasok

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Szabó Péter
Forrás: Molnár Péter

Szabó Péter 2001 óta dolgozik a Schaeffler-FAG Magyarország Ipari Kft.-nél, melynek 2008 óta ügyvezető igazgatója. A debreceni gyár kúpgörgős és golyóscsapágyakat, valamint azok komponenseit gyártja az autóipar számára közel 1300 munkatársnak köszönhetően. A vállalatnál 2008 óta működik tanműhely. A Debreceni Egyetemmel 2010-ben indították el ösztöndíjrendszerüket, és 2014-ben a duális oktatásba is bekapcsolódtak annak érdekében, hogy a hallgatók már egyetemi éveik alatt releváns szakmai tapasztalatot szerezhessenek, és a diplomájuk megszerzése után azonnal munkába állhassanak a vállalatnál. Mindezek megvalósításához jelentős mértékben járult hozzá Szabó Péter. A társadalmi felelősségvállalás jegyében fontosnak tartja, hogy a Schaeffler aktívan jelen legyen Debrecen, a cívisváros életében a jeles eseményeken. A cég közel 5 éve támogatja névadó szponzorként a DVSC Schaeffler női kézilabdacsapatát, mely ebben a szezonban sorozatban negyedik alkalommal szerepelt az európai porondon. A támogatás mellett a kézilabdaklub felügyelő bizottságának elnöki pozícióját is betölti Szabó Péter. Vállalatvezetőként is elsődleges számára a csapata, mivel hitvallása szerint csakis együtt, közösen lehet sikereket elérni. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a cég Debrecenben és külföldön is egyaránt megőrizze kiemelkedő gazdasági szerepét, s munkájában ennek rendel alá mindent.

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Szűcs Gyula
Forrás: Molnár Péter

Szűcs Gyula, a Szinorg Universal Zrt. elnök-vezérigazgatója – a cégcsoport egyik fő tulajdonosa –, 2018 végéig a Hunép Zrt. vezetője volt. Ezekben az években a Hunép a kelet-magyarországi régió meghatározó építőipari szereplőjévé vált. A következő időszakban az operatív munkát átadta fiatalabb kollégáinak, ő maga pedig tehetséges munkatársaival az aktív vagyonkezelésre kezdett koncentrálni. Igazodva a cégcsoport adottságaihoz, valamint Debrecen gazdaság- és városfejlesztési koncepciójához, ez elsősorban ingatlanfejlesztésekben testesül meg. A társaság tevékenységének jellegéből fakadóan folyamatosan maradandót alkotnak, s az általuk kivitelezett épületek – például a Nagyerdei Stadion, a nagyerdei strand, a Debreceni Nemzetközi Iskola, a Mercure Debrecen Hotel és a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának több egysége – jelentősen hozzájárulnak az egyre színesedő városkép alakításához. Debrecen meghatározó és folyamatosan erősödő regionális szerepe valós igényeken alapuló ingatlanfejlesztési projektek, átgondolt fejlesztési koncepciók meghatározását követeli meg. E folyamatban és a gyakorlati megvalósításában Szűcs Gyulának elévülhetetlen érdemei vannak.

Mecénás díjasok

városnap, kitüntetés, ünnepi közgyűlés, Debrecen
Katona Zoltán
Forrás: Molnár Péter

Katona Zoltán évtizedek óta a sport és az egészséges életmód elkötelezett támogatója. A Katker 2005 Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként az ország egyik legnagyobb sportszer-forgalmazója, az általa megálmodott BeStrong kondiparkok pedig nemcsak Európát hálózzák be, de a cég már az amerikai piac meghódításán dolgozik. A cég támogatja a debreceni egészségügyet, például a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekintenzív osztályát. Katona Zoltán kiemelten segíti a városi sportklubokat, sporttal kapcsolatos kezdeményezéseket – például a DVSC labdarúgó-, illetve kézilabdacsapatát, valamint a város legnagyobb sportolói bázissal rendelkező egyesületét, a DEAC-ot. Mindig élen jár a szponzorációban. Lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy segítse a helyi sportélet fejlődését. Ennek keretében például BeStrong SC néven labdarúgó egyesületet is alapított, amelyben 200 gyermek focizik és két felnőtt csapattal rendelkezik. Az első szabad téren elhelyezett debreceni kondiparkot Katona Zoltán kizárólag saját forrásból finanszírozta. Ingyenesen telepített a város közterületein, az Oláh Gábor utcai sportkomplexumban és a Debreceni Egyetem területén kondiparkokat, amelyek erősítik a város polgárainak mozgásszeretetét és hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához. Felajánlása révén helyeztek el a város közkedvelt parkjában, a Liget téren egy saját fejlesztésű multifunkcionális sportpályát, valamint alakítottak ki a Lilla Téri Általános Iskolában egy gumitalajú sportpályát. 2022-ben az EY Az Év Üzletembere Gálán Életminőség fejlesztése különdíjjal ismerték el munkáját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában