Mátai Ménes

2023.04.05. 21:01

Debreceni általános iskolások nevezhetik el a Mátai Ménes kiscsikóit – fotókkal, videóval

A város napján rendezik meg a névadó eseményt, ahol a csikókkal is lehet majd találkozni.

Aki kilátogat az eseményre, élőben találkozhat a csikókkal, az anyjukkal és az őket gondozó csikósokkal

Forrás: Napló-archív

1861-ben 9 Debrecen városi kancacsalád került kialakításra a ménesben. Sajnos mára a 9️-ből 8️ kancacsalád elveszett, egyetlen egy, a Debrecen város 4-es kancacsaládja még megmenthető. Napjainkban ezen család lótenyésztési munkáját a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. Mátai Ménese látja el – tudatta a társaság Facebook-oldalán.

Debrecen város genetikai örökségét jelenleg a Nonius-52 Álarc és a Nonius XV-53 Félszeg nevű tenyészkanca tartja életben a Mátai Ménesben. Ezt a kulturális és tenyésztési értéket a remények szerint sikerül stabilizálni a februárban Hortobágy Nonius-81 Zsiga és a Hortobágy Nonius-73 Árnyas nevű apamének után születendő csikóikkal.

Mindkét kancának született idén csikója, melyeknek névadója Debrecen város napján, április 11-én 9-12 óra között lesz Debrecenben, a Baltazár Dezső téren.

Aki kilátogat az eseményre, élőben találkozhat a csikókkal, az anyjukkal és az őket gondozó csikósokkal. Ezen az eseményen fog kiderülni a kiscsikók neve is, amelyet Debrecen egyik általános iskolájának alsó tagozatos diákjai adnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában