Tiltakozó levél

2023.03.08. 15:00

A Debreceni Egyetem elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság döntését

Minden eshetőségre felkészültek, a hallgatókat nem érheti hátrány.

Forrás: Napló-archív

Huszonegy alapítványi fenntartású egyetem – köztük a Debreceni Egyetem – rektora írt tiltakozó levelet Ursula von der Leyennek az Erasmus +, a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból, valamint további direkt uniós finanszírozású programokból való kizárás miatt. 

Az egyetemi vezetők elfogadhatatlannak tartják a határozatot, és kérik annak azonnali rendezését, valamint a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Debreceni Egyetemet. Válaszukból kiderül, az oktatási intézmény vezetősége megdöbbenéssel és értetlenül fogadta az Európai Bizottság európai értékekkel szembe menő, versenykorlátozó döntését. Az intézményben több száz éves hagyománya van a peregrinációnak, a diákok külföldi tapasztalatszerzésének, melyet napjainkban az Erasmus+ és más nemzetközi mobilitási programok révén biztosít hallgatóinak az egyetem. 

Az európai uniós program kapcsán kiválóak a visszajelzések: 2022-ben például több mint 600 egyetemi polgár (hallgató, oktató és munkatárs) mobilitására nyert támogatást az intézmény, emellett évente átlagosan mintegy 250 külföldi hallgató választja a Debreceni Egyetemet a tanulmányi célú mobilitás desztinációjaként

– írják a válaszukban. Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a Debreceni Egyetemen vesz részt angol nyelvű képzésben a legtöbb külföldi hallgató, a jelenlegi tanévben több mint 7200, a világ 119 országából. Az Európai Bizottság döntésével őket, mint az egyetem hallgatóit is kizárta a programokból.


Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az ügy kapcsán felidézte, hogy saját karrierére is jelentős hatással volt egy nemzetközi mobilitási ösztöndíj, mely révén olyan ismereteket sajátíthatott el Hollandiában, amelyek egy gyógyszerjelölt és egy törzskönyvezett gyógyszer kifejlesztéséhez is hozzásegítették. – 

A nemzetközi kapcsolatok tekintetében elsősorban a szövetségi rendszerhez tartozásban bízik az ember, ezért is volt meglepő az Európai Bizottság döntése. A Debreceni Egyetem egy nagy intézmény kiterjedt kapcsolati rendszerrel: amerikai, európai, kínai, indiai, orosz, koreai, japán partnerekkel. Azonban, ha rangsorolni kell, akkor azt mondjuk, hogy elsősorban egy európai uniós ország egyeteme vagyunk, ennek következtében a barátainkat, szövetségeseinket tudományos partnereinket elsősorban ebben a szövetségben, az Európai Unióban kerestük

 – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora
Forrás: Napló-archív

Az egyetemi vezető bízik benne, hogy ez a szituáció egy megfelelő konszenzussal ér véget mind az Erasmus, mind a Horizont programokban, ugyanakkor az intézmény minden eshetőségre felkészül.


– A Debreceni Egyetem sajátossága, hogy gyorsan tud alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, hiszen jelenleg elég bizonytalan a világban élünk: háború a szomszédban, energiaválság, magas infláció, mind olyan tényező, amely további váratlan eseményeket generál. 

A hallgatói létszám és a költségvetés nagysága alapján az ország legnagyobb egyetemeként megvan a lehetőségünk, a rugalmasságra arra, hogy ilyen váratlan helyzetekre is hatékonyan tudjunk reagálni. Ha ez a probléma nem oldódik meg, akkor megvannak az eszközeink arra, hogy a hallgatóinkat és kutatóinkat ne érje hátrány emiatt – jelentette ki Szilvássy Zoltán.

PBV
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában