Együttműködés

2023.02.16. 14:35

Felvirágoztatják a határ menti térséget; Hajdú-Biharban is

Két országban 8 megyét érint a program.

Erősítenék a meglévő kapcsolatokat is. Képünkön Szilágyi Róbert István, a romániai Szilagy Megyei Tanács alelnöke és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke

Fotó: Czinege Melinda

70 milliárd forint érkezik határon átnyúló együttműködésekre a 2021-2027-es periódusban; ezek finanszírozását az Interreg VI-A Románia-Magyarország Program folytatja a román-magyar határtérségben – tudatta a vármegyei önkormányzat csütörtökön honlapján. A stratégiai célkitűzés egy zöldebb, ellenállóbb és összetartóbb határon átnyúló régió Románia és Magyarország között, amely jobban érti és átlátja az együttműködés kínálta lehetőségeket.

A program 4-4 vármegyét érint: Romániában Satu Mare, Bihor, Arad és Timis megyét, Magyarországon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád vármegyét.

Három prioritás köré épül. Az első egy zöld és ellenállóbb határon átnyúló térség létrejötte, mely többek közt a megújuló energia alkalmazásának előmozdításáról, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról, a biológiai sokféleség védelméről szól.

A második prioritás egy szociálisabb és összetartóbb programterület érdekében biztosítaná az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférést, az egészségügyi rendszerek ellenállóképességét, továbbá segítené az intézményi ellátásról a családi és közösségi ellátásra való áttérést. Ide tartozik, hogy a kultúra és a fenntartható turizmus szerepét erősítenék.

Harmadikként pedig az együttműködés jobb irányítása a cél a fenntarthatóbb, közösségi alapú és hatékony határon átnyúló együttműködés érdekében.

HBN


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában