Fejlesztés

2023.02.10. 15:10

Nő Debrecen ivóvízellátásának biztonsága

Fejlesztést hajt végre a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A beruházásnak köszönhetően összesen 32 ezer méternyi távvezeték épül majd meg

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Korszerűsödik a Keleti-főcsatorna Felszíni Tisztítómű és a Debrecen 1. számú vízműig húzódó két DN600 átmérőjű ivóvíz távvezeték. A beruházó, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. pályázati forrásból elnyert, nem visszatérítendő, közel 16,630 milliárd forintból valósítja meg a fejlesztést – tudatta pénteki közlésében a társaság.

A Keleti-főcsatorna Felszínivíz Tisztítómű (KFCS) Magyarország egyik legnagyobb kapacitású mesterséges csatornára telepített tisztítóműve. Az innen kibocsátott kiváló minőségű ivóvíz a két párhuzamosan épített, DN 600-as távvezetéken keresztül jut a Debreceni Vízmű Zrt. 1. számú vízműtelepén található átadási pontra. Ezen távvezetékek biztosítják Debrecen ivóvízszükségletének közel egyharmadát, valamint Nagyhát, Nagymacs települések ivóvízellátását is.

A közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a tervezési feladatok megkezdődtek.

A beruházás során az épülő vezetékeket új nyomvonalon fektetik le, ezért az építés idején az üzemelő távvezetékeken folyamatos és zavartalan lesz az ivóvízellátás. A szükséges engedélyek beszerzése és a kiviteli tervek jóváhagyása után, 2022.10.10-én elkezdődött a munkálatok első üteme. A kivitelezést végző vállalkozó a beruházási feladatokat megkezdte, és az első három hónap alatt már több mint 9 ezer méter csővezetéket fektetett a földbe. 

A beruházásnak köszönhetően összesen 32 ezer méternyi távvezeték épül majd meg. A fejlesztés részét képezik az új hálózati szivattyúk beépítései, valamint a teljes épülő rendszer korszerű irányítástechnikájának tervezése és kivitelezése.

A beruházás végeztével Debrecen és valamennyi érintett település ivóvízellátásának biztonsága nő, az ivóvízszolgáltató TRV Zrt. az érintett hálózatot a jövőben nagy üzembiztonsággal, korszerű technológiával felszerelve tudja majd kezelni. 

A fejlesztés műszaki átadása és az üzembe vétel legkésőbb 2024. 09. 21-ig megtörténik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában