Hass, alkoss, gyarapíts!

2023.01.22. 16:19

Kölcsey egykori lakóházában ünnepelték a Himnuszt és a költőt

Ismét művészettel teltek meg az egykori nemes álmosdi udvarház falai.

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepi megemlékezést tartottak a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Kultúra Napján a Kölcsey Ferenc Emlékházban vasárnap délután Álmosdon. A rendezvényen többek közt a településnek, Hajdú-Bihar Vármegye Önkományzatának, Debrecen önkormányzatának és a Református Egyházközségnek a képviselői helyeztek koszorút a költő mellszobrára.

Az álmosdi emlékház szorosan kötődik nemzeti himnuszunk megalkotójához, ugyanis Kölcsey hatéves koráig e régi, nemes udvarházban élt szüleivel, majd később, felnőtt ifjúként is itt élt és alkotott. Több mint húsz költemény írt a család egykori lakóházában, amely szinte eredeti valóságában maradt meg az utókor számára.

A koszorúzási ünnepséget követően megnyitották az Együtt, közösségben Hajdú-Biharban elnevezésű alkotói vándorkiállítást, amely egy hónapon keresztül a Kölcsey Ferenc Emlékházban várja a képzőművészet kedvelőit.

A vármegyei önkormányzat által szervezett művésztelepek négy települést érintettek: Berettyóújfalut, Kabát, Nádudvart és Hajdúböszörményt. Az ott jelenlévő alkotók, műkedvelők, amatőrök, rajztanárok, professzionális művészek kivételes összefogást jelentett a települések és a művészek számára is. Az volt a célunk, hogy keressük meg azokat a szegmenseket, amelyekre a települések a legbüszkébbek

 – mondta a kiállítást megnyitó beszédében Tamus István.

A grafikusművész hozzátette, negyven alkotó csaknem ötven munkája látható az emlékház falain, melyek elkülönülnek egymástól azáltal, hogy egészen más stílusban készültek. Látható így csendélet, városrészek, portrék, különleges grafikai technikával készített alkotások, mint például ceruzarajz vagy rézkarc.

– Mi másról szólna egy képzőművészeti tábor, mint Kölcsey sokat mondó három szaváról: hass, alkoss, gyarapíts! Hiszen hatunk azáltal, hogy alkotunk, illetve gyarapítjuk azt a gyűjteményt, ahová egy bizonyos alkotás kerül – fejtette ki Nagy Gergő gyűjteménykezelő.

A vándorkiállítás tíz településen lesz látható várhatóan április végéig.

A tárlatvezetés után ünnepi műsorral folytatódott a rendezvény az Álmosdi Házasságkötő Teremben, ahol A Hymnus születése címmel tartott előadást Földesi Ferenc, az Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattárának osztályvezetője.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában