Minden korosztályt megszólított

2023.01.30. 20:00

Böjte Csaba Debrecenben: gondterhelten nem lehet szeretni

Bók, vicc és apró figyelmességek: a „karbantartó” szeretettel összezsugorodnak a gondok.

Forrás: Kiss Annamarie

Csak azokhoz a dolgokhoz álljunk rosszkedvűen, amihez nélkülözhetetlen a gondterheltség. Ilyen pedig nincs.

Ezt és sok más érdekességet osztott meg Böjte Csaba ferences szerzetes hétfőn a debreceni Szent Efrém-iskolában járt, ahová a Szeressük ki egymásból a jót! című előadással érkezett. A Haon a helyszínen arról kérdezte, hogyan működik és mit eredményez mindez a hétköznapjainkban: kiszeretni egymásból a jót. Az erdélyi pap szerint nem szabad abba a hibába esnünk, hogy azt higgyük: a gondoskodással a szeretet le van tudva.

Debrecenben járt Böjte Csaba
Forrás: Kiss Annamarie

– A szeretet parancsa nem kopott bibliai tétel, hanem valós gyakorlat, amivel nemcsak megéljük a legnemesebb érzést, hanem ki is fejezzük azt a mindennapokban – mutatott rá. Böjte Csaba arra figyelmeztet,

egy csokor virággal, bókkal, sőt, nevettetéssel is sokat tehetünk másokkal, és nem kell feltétlenül megoldani minden problémát.

Nem elég a gondoskodó szeretet, dédelgető, karbantartó szeretetre van szükség, mert enélkül elszürkül a világ. Beszélt arról is, hogy sem a pandémiába, sem a háborúba vagy más sokakat érintő nehéz helyzetbe nincs beleszólásunk, azt viszont, hogy miképpen állunk hozzá, mi döntjük el. – Ha csak búbánattal, depresszióval, kétségbeesetten lehet elvégezni egy feladatot, hát essünk kétségbe – jegyezte meg némi iróniával, mert meggyőződése, hogy a leghálásabb tevékenység, ha valakit meg tudunk nevettetni. Az ősemberek, mielőtt mamutvadászatra indultak, énekeltek, táncoltak este, és bátrabbak is voltak másnap.

Ha a problémát ki tudom figurázni, a probléma összezsugorodik, de ha elkeseredem, egyre nagyobb és nagyobb lesz

– összegzett.

Böjte Csaba a hétfői látogatáson minden korosztályt megszólított: a Szeressük ki egymásból a jót!-előadást megelőzően, kora délután a Szent Efrém-óvodában tartott hittanfoglalkozást, majd a diákok podcaststúdiójában válaszolt a gyerekek kérdéseire.

Debrecenben járt Böjte Csaba
Forrás: Kiss Annamarie

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában