Pótösszeírás

2022.11.21. 11:54

Véghajrá a népszámlálásban – Debrecenben több mint ötezer embert még várnak

Napi tizenkét órában huszonöt számlálóbiztos várja a lakosokat Debrecenben.

Forrás: Kiss Annamarie

Több mint ötezer debreceni lakcímű személyt várnak a népszámlálás pótösszeírási időszakában november 28-ig. A feladatért felelős dr. Szekeres Antal címzetes főjegyző hétfői tájékoztatóján felidézte, Magyarország egyik legjelentősebb adatgyűjtésének első két szakaszán túl vagyunk: október 1. és 19. között internetes önkitöltésre volt lehetősége mindenkinek, majd október 20-tól népszámlálóbiztosok keresték fel személyesen a lakosokat a háztartásukban. A megyeszékhelyen 324 számlálóbiztos és 54 felülvizsgáló vett részt a munkában.

Tájékoztatott, hogy november 21-től, hétfőtől az Iparkamara utca 2. szám alatt minden nap (hétvégén is), 8 és 20 óra között fogadják azokat, akik eddig kimaradtak az összeírásból. A Házasságkötő teremben 25 számlálóbiztos fogadja az érkezőket, majd tabletekkel, informatikai úton rögzítik az adatokat. A szervezők a mozgássérültekre is gondoltak: ők az Agora Office Irodaház (Barna u. 23.) földszinti 5-ös számú irodájában jelentkezhetnek pótösszeírásra.

Dr. Szekeres Antal címzetes főjegyző
Forrás: Kiss Annamarie

Elhangzott, a lakosoknak nem kötelező személyazonosító okmányt vagy egyéb iratot felmutatniuk, enélkül is elvégezhető a feladat. A folyamatot azonban gördülékenyebbé tehetik, ha a lakcímkártyájukat előkészítik. Háztartásonként elegendő egy személynek megjelenni, hiszen szóbeli meghatalmazás alapján a vele egy fedél alatt élők nevében is kitöltheti a kérdőívet.

A jogszabály szerint maximum kétszázezer forint közigazgatási bírsággal sújtható az, aki nem tesz eleget ezen kötelességének, de a jegyző hangsúlyozta, nem a büntetés a cél, hanem a jövőbeli kutatásokat, fejlesztéseket, tervezést megalapozó fontos adatok begyűjtése.

Az sajtótájékoztatón kiderült, a város közigazgatási területén ellátandó népszámlálási teendőkhöz a magyar állam 141 millió forint támogatást nyújt. Dr. Szekeres Antal kiemelte, ez az időszak a polgármesteri hivatalban is sűrű napokat hoz, közel ötven hivatali dolgozó végzi a napi munkája mellett és olykor azon túl is a népszámlálással kapcsolatos feladatokat, hogy minél magasabb feldolgozási arány érjenek el a város közigazgatási területén.

Fél óra alatt végezhetünk

Mint arról korábban már a KSH megkérdezése nyomány írtunk, a kitöltés egy átlagos, 2-3 fős háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe, de ez változó, függ az egy háztartásban élők számától. A kérdések „személyre szabottak”, az életkortól függően változik a számuk, például egy gyermek esetében kevesebbre kell válaszolni. Semmilyen dokumentumra nincs szükség a kitöltéshez. A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozatot tesznek, így a munkájuk során szerzett tapasztalataikat nem oszthatják meg még szűkebb környezetükkel sem.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában