Új hősök

2022.11.17. 08:53

Nyolcvan Ady-s diák élesztett újra Debrecenben egy óra alatt

Az Irie Maffia zenekar a Wake up című számával is a kezdeményezés mellé állt, a dal üteme ugyanis megegyezik a helyes mellkaskompresszió ritmusával.

Forrás: Kiss Annamarie

Te is lehetsz hős! címmel folytatódik az Országos Mentőszolgálat szakszerű újraélesztési oktatási programja. Első állomásként a debreceni Ady Gimnázium diákjai szerdán délután a segítséghívás menetét, mellkaskompressziót és a félautomata defibrillátor használatát tanulhatták meg. A félórás elméleti oktatás után a gyakorlatban is elsajátíthatták az ismereteiket az iskola tornatermében elhelyezett kilenc próbabábun a mentősök által biztosított AED-készülékek segítségével.

Több mint öt évvel ezelőtt indítottuk el a képzést, melynek célja az volt, hogy a középiskolás diákokat megszólítsuk. A debreceni oktatási intézményekben már akkor is nagy számban sikerült a tanulókat megtanítani az újraélesztésre. A koronavírus-járvány sajnálatosan keresztbe szabta ezeket a törekvéseket, de most úgy gondoltuk, újra fel kell vennünk ezt a szálat

 – mondta a Haonnak Korcsmáros Ferenc. Az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója ismertette: olyan gimnáziumokat és szakközépiskolákat keresnek, amelyek fogékonyak a képzésre, s lehetőséget adnak arra, hogy nem délutáni szakkörként, hanem tanórai keretek között tudják az újraélesztés elméletét és gyakorlatát átadni.

Azon kérdésünkre, hogy volt-e már szükség a gyakorlati alkalmazására a megszerzett tudásnak, Korcsmáros Ferenc elmondta, néhány évvel ezelőtt Debrecen egyik gimnáziumában történt meg, hogy egy 16 éves fiatalember összeesett tornaóra közben. Amíg a mentők a helyszínre értek, az osztálytársai és a testnevelő tanár végezték az újraélesztést. Szerencsére jól végződött az eset, és sikerült megmenteni a fiú életét.

A mentősök eddig több száz diákok tanítottak meg az újraélesztésre Hajdú-Biharban. Korábban a Tóth Árpád és a Kossuth gimnáziumok tanulói indultak el a hőssé válás útján. Külön érdekesség, hogy akkor az Irie Maffia zenekar a Wake up című számával is a kezdeményezés mellé állt. A dal üteme ugyanis megegyezik a helyes mellkaskompresszió ritmusával. Azokat a diákokat, akik részt vettek az oktatáson, ösztönzésképpen meghívták a zenekar debreceni koncertjére.

Fantasztikus lehetőségnek tartom, hogy a leginkább szakavatottak a legkiválóbb technikával tudják megmutatni az újraélesztés lépéseit a tanulóinknak. Ez manapság nagyon fontos dolog, hiszen bármikor történhet tragédia

 – mondta a képzés kapcsán Dobránszky Sándor, az Ady Endre Gimnázium igazgatója. Jelenlegi céljuk az, hogy a teljes kilencedikes évfolyam részt vegyen az oktatásokon, a jövőben pedig szeretnék felmenő rendszerben, állandó jelleggel megtartani a képzéseket. Emellett a teljes tanári kar is elsajátítja az újraélesztés tudományát.

– Nagyon hasznos volt az oktatás. Nemcsak az iskolában, hanem akár az utcán, tömegközlekedési eszközön is történhet olyan esemény, amikor szükségünk lehet az újraélesztésre – mondta érdeklődésünkre Tóth Petra. A lány még nem került sorra a defibrillátor használatának gyakorlati alkalmazásán, amikor megszólítottuk, de már nagyon várta, hogy próbára tegye magát. Osztálytársa azonban már átesett az első szimulált újraélesztésén:

– Először furcsa volt, de kis gyakorlással könnyen elsajátítható, így élőben már magabiztosan tudjuk alkalmazni. Az egész akarat kérdése, valamint, hogy merjünk odalépni. Bármikor előfordulhat olyan helyzet, amikor szükség lehet újraélesztésre. Fontosnak tartom, hogy tudjunk segítséget nyújtani a másiknak – vallja Nagy Anna Sára.

A kilencedikes diáklány felidézte: szerencsére eddig az Ady-ban nem volt szükség újraélesztésre, azonban az előző iskolájában volt olyan eset, amikor használni tudták volna a tanultakat. Azonban sajnos nem ismerték a kötelező lépéseket, így nem tudtak segíteni.

 Nagy Anna pszichológusi pályát képzel el magának, mivel a fizikai mellett a mentális egészséget is fontosnak tartja.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában