Kiképzés

2022.11.07. 11:33

Észrevétlenül kerültek mögénk a katonák

A Bocskai István Lövészdandár egyik zászlóaljának kiképzésén vettünk részt.

Forrás: Kiss Annamarie

A világ valamennyi hadseregének, így a Magyar Honvédségnek is elsődleges feladata a polgári lakosság védelme fegyveres konfliktus, járványügyi veszélyhelyzet vagy épp természeti katasztrófa idején. Ehhez a megfelelő fizikai adottságok mellett elengedhetetlen a fegyelem és a képzettség. Amikor a katonák nem a frontokon harcolnak, akkor folyamatos gyakorlatokon, kiképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy éles helyzetben helyt tudjanak állni. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövész Zászlóalj katonáinak kiképzésén jártunk a Vay Ádám kiképzőbázisának gyakorlóterén.

Forrás: Kiss Annamarie

– A katonák a kiképzés első három hetét egyéni felkészítéssel kezdik, ami a lövészrajokban, szakaszokban elfoglalt beosztásukhoz kulcsfontosságú. Ezek többek között parancsnoki, híradástechnikai, harctéri életmentő, fegyveres és robbanóanyagokkal kapcsolatos képzések – sorolta Galambos Péter százados. Ezt követően kezdődik meg a rajok összekovácsolása: biztosított gyalogos meneteket hajtanak végre, elsajátítják a veszélyes terepszakaszok leküzdésének módszereit és begyakorolják, hogyan reagáljanak különböző ellenséges tevékenységekre. 

 Ezek létfontosságúak egy lövészraj szempontjából, hiszen nagyon sok helyzet lehet, ahol nincs idő gondolkozni. Ilyenkor egyéni szinten mindenkinek tudnia kell, hogy az adott helyzetben neki mi a feladata, ezzel is segítve a parancsnokok döntéseit

 - mutatott rá a százados. A folyamat vége, hogy a rajok szakasz szinten is begyakorolják az addig szerzett ismereteket.

A kiképzési program utolsó fázisa, amikor több napon keresztül, különböző harcászati feladatokat hajtanak végre a szakaszok a gyakorlótéren. Ilyen feladat lehet például egy ellenséges járművön (célobjektumon) való rajtaütés. Ezeket egy alapos tervezés, felkészülés és begyakorlás előz meg, majd a katonák menetet hajtanak végre (tervezett útvonalon, a begyakoroltak szerint haladva) a célobjektum előtti utolsó találkozási ponthoz. – Ez az a terület, amikor még látó-, halló- és lőtávolságon kívül vannak a célobjektumtól. Innen indul a parancsnoki felderítés, amikor a szakaszparancsnok felderíti a különböző alcsoportok helyeit – mutatott körbe Galambos Péter. A fákkal és bokrokkal tarkított kis területen szétszórva katonák feküdtek körülöttünk fegyverük mögött. Elsőre észre sem lehetett venni mindannyiukat, többszöri körbetekintés után körvonalazódott előttünk, hogy mennyien is vagyunk. A felderítés több órás folyamat volt, amely idő alatt szinte folyamatosan tartották pozíciójukat a katonák. – Egy nap több feladatot is végrehajtanak, így természetesen egy étkezés sem terített asztalnál történik, egymást 360 fokban biztosítva, percek alatt kell elfogyasztani a fejadagot, hogy utána a következő délutáni, majd az éjszakai feladatra tudjanak tervezni, felderíteni, begyakorolni – tudtuk meg.  

Forrás: Kiss Annamarie

A rajtaütést már a célobjektum közelében elhelyezkedve vártuk. A szakaszparancsnokok által kidolgozott végrehajtást nem ismertük, így igyekeztünk úgy elhelyezkedni, hogy még ráláthassunk az eseményekre. Meglepő fordulat volt számunkra, amikor elindult a rajtaütés és a mögöttünk, alig 100 méterre lévő erdősávból kezdtek el - természetesen nem éles lőszerrel - lőni a katonák és megindulni a cél felé. Semmit nem vettünk észre abból, hogy ott időközben elfoglalták a pozíciójukat.

– A szakaszok egymással párhuzamosan különböző feladatokat hajtanak végre, például egy álló terepjáró-gépjármű, és annak környékén tevékenykedő ellenség elleni rajtaütést, egy ellenséges utánpótlást szállító, mozgó tehergépjármű ellen indított lesállás indít be – ismertette a százados, aki kiemelte: harcparancsok kiadásától, az azokban meghatározott feladatok végrehajtásáig terjedő időszak igen feszített, naponta ismétlődő folyamat, mely igen kemény körülményeket teremt a katonák számára. Mindezt a kiképzés utolsó napjai koronázzák meg, mikor minden feladatot éles lőszerrel hajtanak végre. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában