Szemléletformáló projekt

2022.11.28. 12:44

A tisztább debreceni levegőért ültettek fát az óvodások

Mire a gyerekek felnőnek, nyolcvanezer debreceni számára elegendő oxigént fognak termelni az elültetett csemeték.

Forrás: Molnár Péter

Közösségi faültetéshez csatlakoztak hétfőn délelőtt a debreceni  Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjai, valamint a Tócóskerti Óvoda és a Debreceni Református Kollégium Óvodájának csoportjai a Sárvári Pál utca melletti zöldterületen.

– A véderdő nagyon fontos és hasznos a tócóskertiek és a tócóvölgyiek számára, ennek köszönhetően a porszennyeződés nem fog bejutni a lakótelepre. Azzal, hogy a gyerekeket bevonjuk a faültetésbe, már fiatalon megtanulják, hogyan kell fát ültetni, és ez miért fontos a számukra is. Emellett a program a lakosság összehangolására is remek alkalom – mondta a Haonnak Csaholczi Attila. A körzet önkormányzati képviselője portálunknak megvallotta, hogy nagy öröm volt számára együtt dolgozni az óvodásokkal, és meghatotta, hogy milyen lelkesek és ügyesek a gyerekek.

Forrás: Molnár Péter

Fülöp Ferenc Krisztiántól, a Life IP HungAIRy ökomenedzsertől megtudtuk: a program révén Debrecenben idén négy helyszínen, több mint öt hektár területen ültetnek véderdőt. 

– Egyrészt kertészeti technológiával ültetünk 8–12 centméter törzskerületű, jellemzően kétméteres fákat. A tócóvölgyi területen pedig erdészeti technológiát használunk, itt 40–50 centiméter hosszúságú csemetéket ültetünk – mondta el a szakember. Fülöp Ferenc kiemelte, hogy a Vértessy-kúriához hasonlóan a Tócóvölgyben is közösségi program keretében végzik az ültetést, így a lakókat közelebb tudják vinni a kialakított erdőterülethez. A termetesebb, több tíz kilós fák ültetése helyett a gyermekek számára a kisebb csemeték ültetésére adtak lehetőséget. Fülöp Ferenc közölte: nem titkolt céljuk, hogy már egészen fiatalkorban a környezettudatosság felé tereljék a diákokat és az óvodásokat.

Forrás: Life IP HungAIRy

– A projekt célja a levegőminőség javítása Debrecenben. A keleti, erdőspusztai területhez képest ugyanis a város nyugati részén kevesebb az erdős terület. Ennek az arányát hivatott a program javítani – fejtette ki. Fülöp Ferenc hozzátette, a mezőgazdasági területekről származó szállópor megkötése is kiemelten fontos szempont volt, valamint a lakóövezet közelsége miatt rekreációs célokat is szolgálhatnak az erdők.

A Tócóvölgy dél-nyugati részén 7700 négyzetméteren ültetnek el több mint hatezer fát. Elmondta, erdészeti technológia révén húsz év múlva 1500 fával kell számolni hektáronként, mivel ritkítva lesz az állomány, és csak a legerősebb fák fognak megmaradni. Főként mezei juhart, hársat és szilt ültetnek el.

Forrás: Molnár Péter

Néhány évtized múlva a most elültetett fák napi szinten mintegy nyolcvanezer debreceni számára elegendő oxigént termelnek majd, és 16 ezer autó klímára gyakorolt hatását is képesek lesznek kompenzálni.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában