Elkészült a beruházás

2022.10.18. 11:42

Újabb református óvodát adtak át Debrecenben

A Fészek Lakópark melletti intézmény más felekezetekhez tartozó szülők gyermekeit is fogadja.

Forrás: Kiss Annamarie

Új református óvoda épült Debrecenben Magyarország Kormánya támogatásával, az Országos Óvoda Program keretében. A Nádsíp utcai Fészek Óvoda keddi átadóünnepségén egyebek mellett elhangzott: fejlesztési program országos szinten 66 óvodát érint, ezen belül a református egyház Debrecenben négy intézmény építését vállalta, kettő már el is készült, másik kettő kivitelezés alatt áll. A Debrecen-Nagysándor-telepi Református Egyházközség pedig a jövőben egy bölcsődét is építhet. 

Az ünnepség elején Iszlai Endre, az egyházközség lelkipásztora elmondta: a kivitelezés 2019-ben indult, a négycsoportos óvoda idén nyitotta meg kapuit. Jelenleg két csoportszobában 43 gyermekkel és 8 óvónővel folyik az óvodai nevelés.

– Az egyházakat gyakran vádolják maradisággal, túlzott hagyománytisztelettel. Mindezt mondják azok, akik magukat modernnek és progresszívnek vallják. Olyan értékeket követelnek, amelyeket az egyházi tanítások már több mint kétezer éve magában hordanak. Mindemellett olyan jogokat akarnak, amelyek még az élettől is idegenek – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A politikus beszédében hangsúlyozta: a gyermekek, nők és édesanyák szeretete, tisztelete már Jézus tanításában is megjelent és jelen van a mai, modern világban. Mint fogalmazott, az apa férfi, az anya nő és e kettő szeretetkapcsolatának alapja a család, ők vállalnak gyermeket, gyermekeket, mely a természet törvényein alapszik.

Azt gondolom, hogy a magyar társadalom többsége vallja mindezt és éli így az életét. Mindezeket tovább kell adni, a nevelésbe bele kell építeni. Ezért felelősek a családok, egyházak és egyházi intézmények is 

– tette hozzá.

Soltész Miklós
Forrás: Kiss Annamarie

Az államtitkár ismertette: az ország 41 településén 47 óvoda épült csak a református egyház által. Több mint 3 ezer férőhelyet alakítottak ki. Ebben a programban Debrecen 4 óvoda építését vállalta mintegy 1,8 milliárd forint értékben a város támogatásával. Ezekből kettő elkészült, kettő kivitelezés alatt áll és mintegy 400 férőhelyet érintenek, melyeknek fele új férőhely.

A kisgyermek nevelése az életük alapja

– Ez egy nyitott óvoda, tehát református, görögkatolikus és római katolikus szülők gyermekeit is várja – hívta fel a figyelmet Kósa Lajos. A térség országgyűlési képviselője elmondta: Debrecen az elmúlt 25 évben jelentős fejlődésen ment keresztül, köszönhetően a város lakóinak, közösségeinek és az egyházaknak. Többek között új nevelési-oktatási intézmények is épültek. Mint fogalmazott: aki iskolát épít, az a jövőben gondolkodik. – A Református Kollégium példáján keresztül is tudjuk, hogy amikor háború és válság van, akkor kell igazán építkezni – mutatott rá.  

Kósa Lajos
Forrás: Kiss Annamarie

A honatya az oktatás jelenlegi kérdéseihez kapcsolódóan felidézte: tíz évvel ezelőtt, amikor az oktatási rendszer átalakítása történt, sokat támadott intézkedés volt a tankötelezettség korhatárkereteinek eltolása, azaz 3 és 16 éves kor között a gyermeknek óvodába, iskolába kell járnia. – Elkezdtünk egy olyan programot, amikor a gyermek szocializációját, az otthonról hozott esetleges hátrányainak leküzdését korábban kezdjük el. 2010 előtt az iskoláikat be nem fejezők arányai 10 százalék felett volt, most 5 százalék alatt van – magyarázta. Hozzátette: az óvodafejlesztési programok célja, hogy ehhez megfelelő, minőségi infrastruktúrát biztosítsanak és ebben kiemelt szerepe van az egyházaknak is. A rendszerváltás idején a debreceni gyerekek mintegy két százaléka járt egyházi fenntartású oktatási intézménybe. Ez az arány most húsz százalék felett van.  

– Több mint hatvan óvoda működik a városunkban, ahol minden felekezet lehetőséget kap, hogy bölcsődét, óvodát vagy szociális intézmény tudjon fenntartani. Hogy megőrizzük tradicionális keresztény hagyományainkat, értékeinket közösen kell együtt dolgoznia a városnak, a kormánynak és az egyháznak – hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke imádságában arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek eltanulnak mindent a felnőttektől. A jót és a rosszat is, és mondják tovább azt, amit hallanak még, ha nem is értik pontosan mit jelentenek azok a szavak. A mostani háborús helyzetben a béke, a szeretet tanítása és továbbadása még inkább szükségessé vált.

 Bekecs Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában