Nemzeti gyásznap

2022.10.06. 11:08

Szabadság és béke: nem csak üres fogalmak!

Főhajtás a Haldokló oroszlán című szobornál

Forrás: Molnár Péter

Október 6-a az 1848–49-es szabadságharc hőseinek, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja. Ez alkalomból emlékezett Debrecen önkormányzata csütörtökön.

A koszorúzásokkal egybekötött megemlékezések sora Magyarország lobogójának felvonásával és félárbócra eresztésével vette kezdetét Debrecen főterén, a Kossuth téren.

Később a Haldokló oroszlán című emlékműnél folytatódott a Honvédtemetőben, ahol Puskás István, Debrecen alpolgármestere osztotta meg gondolatait. Felidézte, hogy egy évvel ezelőtt éppen ezen a napon a szabadság, és a béke hétköznapi jelentőségét hangsúlyozta. Akkor úgy fogalmazott, hogy sem a szabadság, sem a béke nem természetes állapota a világunknak, a társadalmunknak, a nemzetünknek, szavai szerint ezek ugyanis olyan értékeke, melyekért minden nap tennünk kell, s olykor megesik, hogy nagy áldozatokat kell hoznunk értük.

– Az eltelt azóta egy év visszaigazolta ezeket a gondolatokat, bebizonyította, hogy ez nem csak egy szónoki fordulat volt. Immár több mint 200 napja dúl háború a szomszédságunkban, és egy olyan konfliktus közvetlen közelében kell élnünk a mindennapjainkat, amelynek középpontjában éppen a szabadság, a függetlenség ügye áll – mutatott rá Puskás István arra, hogy ezek a szavak nem csak üres fogalmak.

Ma is példát mutat a magyar nemzet

Elmondta, hogy szerdán a lengyelországi Lublinban egy nemzetközi konferencián találkozott kelet-európai városok képviselővel. A találkozón Debrecen alpolgármestere ukrajnai és lengyelönkormányzati vezetők előtt beszélt arról, hogy mit tesz ma Magyarország, s mit tesz Debrecen a békéért, a szabadságért. Szavai szerint a magyar nemzet csakúgy mint 1848–49-ben, most is példát mutat Európa és a nagyvilág számára.

Puskás István alpolgármester a szónoklata közben
Forrás: Molnár Péter

– Hazánk a magyar történelem talán legnagyobb humanitárius akciójával, a magyar kormány minden külpolitikai megnyilvánulásával hitet tesz a szabadság és a béke ügye mellett – emelte ki. Úgy fogalmazott: a függetlenség nem csak egy nemzetnek az ügye, s Petőfi Sándor gondolatait idézve mutatott rá arra, elődeink is a világszabadságért haltak hősi halált.

A megemlékezők végül a debreceni 2-es számú toborzóiroda falán helyet kapott Nagysándor József-emléktáblánál is koszorúkat helyeztek el.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában