Neve is van

2022.10.20. 10:59

Megérkezett Debrecenbe hazánk legújabb szuperszámítógépe

Az új eszköz teljesítménye 50 ezer laptopéval ér fel, és olyan feladatok megoldásában segít, mint a klímakutatás vagy az orvostudomány legújabb vívmányainak fejlesztése.

Forrás: KIFÜ

Dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezetője tegnap Balatonfüreden, az Infotér szakmai konferenciáján jelentette be, hogy az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztésének köszönhetően megérkezett Magyarország új, legerősebb szuperszámítógépe, Komondor, amely felér 50 ezer laptoppal.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer a teszteket követően hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll – írja a vg.hu.

A szuperszámítógépre azért volt szükség, mert a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben, és olyan feladatok megoldásában segít, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás vagy az orvostudomány legújabb vívmányainak fejlesztése.

A Komondor telepítése szeptemberben kezdődött meg a KIFÜ, Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központjában. Teljesítménye 5 HPC petaflopsra tehető, amely a nagy kapacitású processzoros és a grafikus számítási egységek mellett dedikált Mesterséges Intelligencia, valamint Big Data partíciót is tartalmaz. Az energiahatékony hűtéssel ellátott gép a hazai felsőoktatást, közoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat, közgyűjteményeket és egyéb közintézményeket kiszolgáló, KIFÜ biztosította hálózat révén 100 Gb/s sávszélességgel lesz elérhető. 

Kapacitását a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik térítésmentesen vehetik igénybe, valamint bizonyos feltételekkel az innovatív – kutató-fejlesztő tevékenységet végző – piaci szereplők számára is elérhető ez a lehetőség.

A kormány korábban úgy kalkulált, hogy a felhasználók 2022 tavaszán vehetik birtokba a nettó 3,1 milliárd forint összértékű beruházásban beszerzett új eszközt, ám ez végül csak az év végén lesz lehetséges.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában