Nemzetközi nap

2022.10.15. 15:04

Kik képesek a családi egység és a béke megteremtésére?

A nők szerepvállalása nélkül ma már a vidék fejlesztése is elképzelhetetlen.

Szőnyi Kinga, Nagyné Legény Ildikó és Papp Zsolt György a szombati sajtótájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

A klasszikus vidéki idill és a falvakban élő nők nehéz helyzetére való figyelem felhívásának céljából az ENSZ Közgyűlés 2007-ben határozott a vidéki nők nemzetközi napjáról. E jeles alkalomból tartott sajtótájékoztatót szombaton a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a hajdúnánási Kendereskertben.

– Október 15. a magyar vidéki nők napja, amikor is tudunk arról beszélni, hogy a pandémia után, a szomszédban dúló háború és egy történelmi mértékű aszály sújtotta mezőgazdasági helyzet közepette micsoda jelentőségük van a nőknek, akik képesek a családi egység, béke megteremtésére – fogalmazott Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke.

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelte: a vidék fejlesztése elképzelhetetlen ma a nők szerepvállalása nélkül. Az adminisztratív feladatok elvégzése mellett a fizikai munkából is kiveszik a részüket. – Nagy elismerés jár azért az áldozatos munkájukért, amivel hozzájárulnak a mezőgazdasági munkákhoz, élelmiszer-termeléshez és a családegyesítésben végzett feladataikhoz – tette hozzá.

Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Országos Gazdaasszony Tagozat nemrég megválasztott elnöke elmondta: a Kendereskert nemcsak egy gyönyörű látogatóközpont, hanem a vidéki élet megtestesítője, ahol hagyományos gazdálkodás is zajlik elsősorban a hajdúnánási gyermekek, családok számára.

Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Országos Gazdaasszony Tagozatának elnöke
Forrás: Czinege Melinda

– Rendkívül jelentős feladat, hogy nőként, a vidéki értékekre támaszkodva egy fenntartható és élhető jövőt építsünk. Soha nem volt ekkora jelentősége a vidéki értékek, az élelmiszerbiztonság megtartásának – hangsúlyozta. Fontosnak tartja, hogy a nők szerepet vállaljanak ezekben a feladatokban, amelyhez szakmai elhivatottság és elérhető képzések kellenek. – A nőknek ma a mezőgazdasági ágazatban megfelelő érdekképviseletet kell biztosítani. Ezt felismerte a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és MAGOSZ is, és nagyon fontos támogatást adnak, hogy a nők méltó szerepet tudjanak vállalni a hazai agráriumban – mutatott rá. Végül hozzátette: a nőket arra kéri, hogy a hagyományokat megtartva éljenek és tevékenykedjenek úgy, hogy a 21. századi elvárásoknak nőként is meg tudjanak felelni.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke elmondta: október 21-én Hajdúnánáson tartanak majd a vidéki nők napjához kapcsolódó konferenciát. Olyan előadók vesznek részt ezen, mint Szólláth Tibor, Nagyné Legény Ildikó vagy Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke. Ezt követően adják át a 2019-ben alapított Vidéki Nők Magyarországért Díjat is, melyet legutóbb a hajdúváros alpolgármestere nyert el.

– A vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdaságban kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer-termelésben, -előállításban élen álló nőket díjazunk, akik élete példa lehet – emelte ki az elismerésről. Hozzátette, hogy az ilyen díjaknak az a jelentőségük, hogy a nőket a fókuszba állítják, és felhívják a figyelmet a magyar értékek őrzésére, védelmére.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában