Jubileum

2022.10.27. 14:40

Hetvenéves a növénytudományok egyetlen magyar nyelvű lapja

A folyóirat szakmai sikerét bizonyítja, hogy az MTA elismert jegyzékében is szerepel.

Forrás: Czinege Melinda

A Növénytermelés című tudományos folyóirat alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferenciát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézete.

Forrás: Czinege Melinda

Prof. dr. Nagy János, professor emeritus, a lap főszerkesztője, az eseményen áttekintést adott az 1952-ben alapított lap életéből. Kiemelte, hogy a növénytudományok egyetlen magyar nyelvű lapjaként, a folyóirat hetven éve biztosítja az agrár-felsőoktatásban és az agrárkutatásban dolgozó professzorok által elért tudományos eredmények publikálását, és azok gyakorlati hasznosítását.

Forrás: Czinege Melinda

Az Agrárminisztérium tudományos lapja a növénytermesztés, növénynemesítés, növénygenetika, növényélettan, agrobotanika területén magyar és külföldi szerzők által írt, angol és orosz nyelvű összefoglalókkal ellátott tudományos közleményeket, vitacikkeket, szemlét és könyvismertetést közöl. Kettős évfordulót ünnepeltek most, hiszen 2007-ben a Debreceni Egyetemen alakult meg a kiadvány új szerkesztősége. Az elmúlt tizenöt évben 418 publikáció jelent meg a lapban. – Nagy büszkeség számunkra, hogy az egyetem vehette át a lap szerkesztését, amelyet a mai napig végez. Ez is mutatja, hogy az agrártudományok terén intézményünk az élen jár – fogalmazott prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Dr. Harsányi Endre, a DE agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy egy egyetem életében kiemelten fontosak azok a kutatási tevékenységek, melyek eredményeit ilyen szaklapokon keresztül tudják átadni a hallgatóknak.

Forrás: Czinege Melinda

– Szükség van olyan csatornákra, amelyek az egyetemen keletkezett tudást és innovációt közvetítik az olvasóhoz – emelte ki köszöntőjében dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja. – A folyóirat hetvenéves fennállása alatt bebizonyította, hogy aktív szerepet vállal az agrárágazat szakmai területén, szakmai csapata képes a mindenkori innovációkhoz való gyors alkalmazkodásra, és az abban rejlő lehetőségek hatékony alkalmazására – méltatta a lapot Venczel Orsolya, a Herman Ottó Intézet képzési igazgatója. Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kifejtette, hogy a hazai mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen az a tudás, amely ebben a kiadványban szerepel.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában