Alapkőletétel

2022.10.25. 18:11

Két év múlva nyithat a megye legújabb idősotthona

Szociális intézményt épít 99 személy számára a római katolikus egyházmegye Hajdúszoboszlón.

Forrás: Kiss Annamarie

Nemcsak intézményt építünk, hanem otthont – mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök kedden a hajdúszoboszlói Szent II. János Pál Szociális Otthon alapkőletételének ünnepségén. 

Két év múlva egy 99 fő ellátására alkalmas idősek otthona nyílhat az Arany János u. 35-41 szám alatt. Az intézményt 3540 négyzetméter területen építik 2,7 milliárd forintból.

A megyéspüspök így folytatta: – Otthont szeretnénk adni azoknak, akik nem tudnak már magukról gondoskodni, azért, hogy az életük utolsó szakaszában az életük teljessége felé tudjanak haladni és követni Jézust. Amikor mi, a katolikus egyház szociális otthonokat tartunk fenn, akkor azt szeretnénk, hogy mindenki átérezze, akár élünk, akár halunk, egyaránt Istené vagyunk.

Elöl: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök
Forrás: Kiss Annamarie

Tárgyak a jövőnek

Ezüst színű fémdobozba zárták a jelenről tanúskodó tárgyakat – többek között alapító okiratot, egy képet a névadó Szent II. János Pál pápáról, gyermekrajzokat, megyei és város lapokat – és a mélybe eresztették kedden a Hajdúszoboszlón épülő idősek otthona alapkőletételi ünnepségén. A lyuk, melyre az időkapszulát bízták, az építmény alapjainak helyt adó, hatalmas gödör előtt ásatott. Nemzetiszín szalagokon lógatva süllyesztette le az emlékőrt Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Palánki Ferenc a leendő intézetet fenntartó Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A városvezető a település folyamatos fejlődését emelte ki köszöntőjében. Hangoztatta, a bölcsődeépítéssel, óvodafejlesztéssel a jövő generációjáért dolgoznak, de szükség van az időseket támogató intézetekre is, mert a megfeszített munkatempó szétzilálja a régi, nagy együtt élő, többgenerációs családokat. A közösség segítségével az épülő otthonban sokan megélhetik a nyugdíjas éveiket boldogságban, szeretetben, hitben.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Kiss Annamarie

Hit nélkül nem boldogulunk

Bodó Sándor szintén a hitre, a lelki támaszra helyezte a hangsúlyt mondandójában. – Most, amikor bajban van a világ, logikátlan események történnek, amelyeknek a végkimenetelét nem is tudjuk kiszámítani és nincs mindenre magyarázat, még inkább a hit felé kell fordulnunk, mert anélkül nem fogunk boldogulni. Az elmúlt évtizedben a kormányzat sokat tett a hit tereinek megújításáért. Amikor az embernek több a baja, nehezebben indulnak meg a lábai, lassabban mozog a keze, akkor fontos a lelki támasz, a hit, amit ennek az intézménynek a dolgozói támogathatnak – mondta.

– A szociális szolgáltatás bővül Magyarországon akkor is, amikor nehéz és gondterhelt nemzetközi környezetben élünk – kezdte beszédét Fülöp Attila. Elhangzott: Vannak olyan élethelyzetek, hogy egy egyén vagy család segítségre szorul az idősellátásban. Ma 59 ezer honfitársunk tölti az életét idősotthonban, ebből ötezer férőhely az utóbbi tíz évben épült meg. A kormány az utóbbi tíz évben mindent megtett a családok szociális biztonságáért, de a helyes gondoskodáspolitikában összefogásra van szükség. Meg kell találni azokat helyi szereplőket, akik az állami támogatás mellett tudnak intézményeket működtetni, szolgáltatásokat nyújtani. Ennek nyertesei mindig a helyben élők, az otthont, szolgáltatásokat igénybe vevők.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára
Forrás: Kiss Annamarie

„Halkan jelentkezünk”

Palánki Ferenc Szent János könyvéből olvasta az evangéliumot. A történetben Péter apostol érdeklődik a feltámadt Jézustól, hogy mi lesz a szeretett tanítvánnyal, Jánossal, ám ebben benne van az a kérdés is, ami az élet vége felé tartókban egyre gyakrabban felmerül: mi lesz velem?

A megyéspüspök rávilágított: Amikor, mi a katolikus egyház szociális otthont tartunk fenn és építünk újakat, akkor az idős embereknél – akikben megjelenik a kérdés, mi lesz velem, ki fog gondoskodni rólam – halkan jelentkezünk, hogy segítünk. Hogy érezzék, az Isten szeretete itt van jelen, rajtunk keresztül is működik – fogalmazott. 

Az esemény zárásaként a megyéspüspök megáldotta az épülő idősotthon alapkövét és áldást kért az építkezésre, a leendő dolgozókra, lakókra. 

HaBe
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában