Elismerés

2022.10.12. 14:53

Debreceni szakember kapta a Kulin-György-díjat

Zajácz György fél évszázada tevékenykedik a csillagászat népszerűsítése érdekében

Forrás: Magnitúdó Csillagászati Központ

Országos szintű csillagászati konferencia zajlott le október 8-án Debrecenben az Atommagkutató Intézet előadótermében. A tanácskozást a változócsillagok szerelmeseinek tartották meg, „Változócsillag-észlelők Országos Találkozója” címmel.

A rendezvényen az Atomki nukleáris asztrofizikai laboratóriumát is megtekinthették a résztvevők. A debreceni találkozón több neves szakember tartott előadást. A program során az debreceni csillagászati élettel is megismerkedhettek az ország több térségéből érkezett szakemberek, valamint lelkes amatőr csillagászok.

Forrás: Magnitúdó Csillagászati Egyesület

Az egész napos program során egy rangos díjat adtak át. A legendás hírű csillagász professzorról, Kulin Györgyről elnevezett Kulin György-díjat ebben az évben Zajácz György csillagász-ismeretterjesztő kapta meg. A debreceni szakember több mint fél évszázada áll a csillagászat és az ismeretterjesztés szolgálatában. Hosszú évtizedek alatt ő tartotta egyben a már 50 éve tevékenykedő helyi csillagászati egyesületet is, melynek immár sok éve az elnöke is.

 Nyugállományba a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontból került, 2020 tavaszán, de nyugdíjazása ellenére továbbra is lelkesen tevékenykedik. Munkásságának elismeréseként, fél évszázados ismeretterjesztő, mozgalomépítő és változó-csillagászati megfigyelési tevékenységének elismeréseként döntött úgy a budapesti székhelyű, de országosan dolgozó Magyar Csillagászati Egyesület elnöksége, hogy idén Zajácz György kapja meg a rangos elismerést – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, csillagász-ismeretterjesztő, a Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában