Egyház

2022.10.22. 14:00

A világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelyén adtak hálát a budapesti eucharisztikus kongresszusért – Palánki Ferenc vezetésével

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Forrás: Napló-archív

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lelki vezetésével október 17. és 21. között a magyar nemzeti zarándoklat keretében 145-en látogattak el Fatimába, hogy hálát adjanak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért. Október 20-án a Jelenések kápolnájában ünnepi szentmisében köszönték meg a fatimai Szent Szűz oltalmazó segítségét – számolt be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hivatalos honlapján.

A zarándoklat előzménye, hogy 2019-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából és Erdő Péter bíboros, prímás kérésére ugyancsak Palánki Ferenc vezetésével nemzeti zarándoklatot szerveztek Fatimába, ahol felajánlás keretében kérték a Szent Szűz közbenjárását az eucharisztikus kongresszusért.

Az idei hálaadásra összegyűlt zarándokok október 18-án, kedden a fatimai magyar kálváriánál keresztutat jártak, a Szent István király-kápolnánál szentmisét ünnepeltek, majd ellátogattak Santarémbe, az 1274-ben történt eucharisztikus csoda helyszínére.

Másnap Kuzmányi István zarándoklatvezető kalauzolásával a fatimai kegyhellyel ismerkedtek meg a résztvevők, imádkoztak a Rózsafüzér Királynője- és a Szentháromság-bazilikában. Aljustrelben Szent Marto Ferenc és Jácinta, valamint Boldog Lúcia de Santos, azaz a fatimai pásztorgyerekek otthonába látogattak el. Este magyar nyelven előimádkozva bekapcsolódtak a kegyhelyen naponta vezetett rózsafüzér imádságba, ezt követően négy magyar férfi a gyertyás körmenetben hordozta a kegyszobrot a kegyhely központi terén.

Október 20-án délelőtt Palánki Ferenc püspök főcelebrálásával ünnepeltek és adtak hálát a zarándokok az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért a Jelenések kápolnájában. Koncelebrált a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tizenegy papja, valamint egy-egy atya Erdélyből, Angliából és a Felvidékről. A szentmisén és a zarándoklat alatt zenei szolgálattal közreműködött Kája Sándor.

A szentbeszédet követően Palánki Ferenc püspök a zarándokokkal együtt elimádkozta Erdő Péter bíboros, prímás hálaadó imáját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért.

A híradás emlékeztet: Fatima Lourdes mellett a világ legnagyobb Mária-kegyhelye, évente milliók zarándokolnak ide. A Szűzanya jelenéseinek helyén 1918-ban kápolnát építettek. Ezt követően lelkigyakorlatos ház és kórház létesült a völgyben. A bazilika építését 1928-ban kezdték. A szentély előtti nagy teret 1951-ben alakították ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában